Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Welke soorten speurhonden zijn er?

Een speurhond kan een beperkt aantal geuren leren. De politie wil graag dat een speurhond zijn/haar geur ook echt heel goed herkent. Daarom zijn er verschillende soorten speurhonden.

 • Speurhond explosieven
  Deze honden zoeken naar explosieven, munitie, hulzen en wapens of onderdelen daarvan. Daarnaast doen zij preventieve zoekingen naar explosieven bij bijvoorbeeld staatsbezoeken.
 • Speurhond menselijke geur (plaats delict)
  Deze honden worden ook wel PD-honden genoemd. Zij zoeken op basis van menselijke geur naar personen (vermist of verdacht) of naar bewijsmateriaal en loopsporen.
 • Speurhond verdovende middelen
  De VDM-hond zoekt naar verschillende soorten drugs (hard en soft). Dat kan in een gebouw zijn, maar ook in een voertuig en zelfs aan personen.
 • Speurhond bloed
  De bloedhond (we bedoelen niet het ras) kan sporen van menselijk bloed detecteren. Vaak ook als is geprobeerd het bloed te verwijderen.
 • Speurhond brandversnellende middelen
  Een brandhond zoekt naar stoffen die gebruikt zijn om een brand te starten of heviger te maken. Dat worden brandversnellers genoemd. Resten hiervan kunnen achterblijven in de resten van de brand en/of op gebruikte goederen en kleding.