Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Zo werkt het stroomstootwapen

Het stroomstootwapen is ontwikkeld om een persoon op korte afstand (van 0 tot 7,6 meter) korte tijd handelingsonbekwaam te maken. Het stroomstootwapen, de Taser X2, heeft twee standen: de schietmodus en de schokmodus.

In de schietmodus vuurt het stroomstootwapen twee pijltjes af. De pijltjes blijven met een geïsoleerde stroomdraad met het wapen verbonden en zijn zo ontworpen dat ze vast blijven zitten in de huid of kleding. Ook als de pijltjes niet de huid van de getroffene binnendringen, maar  via de kleding tot vier centimeter voor het lichaam komen, wordt door het hoge voltage toch een stroomcircuit opgebouwd.

Nadat een persoon is geraakt, geeft het wapen een aantal korte stroomstoten per seconde (22 stuks) met een maximale elektrische spanning van 50.000 Volt en een stroomsterkte van slechts 1,3 mili-ampère (0,0013 A) per seconde. Dit verstoort het motorisch en zintuiglijk zenuwstelsel een aantal seconden en veroorzaakt daarmee onvrijwillige samentrekkingen van de spieren. De getroffene verliest tijdelijk de controle over de spieren en valt om. In de praktijk is vooral de stroomsterkte belangrijk om dit effect te bereiken. Het stroomstootwapen is ook effectief bij personen met een hoge pijntolerantie (bijvoorbeeld een drugsgebruiker, personen met een ernstige psychose of een getrainde vechtsportbeoefenaar).

In de schokmodus (ook wel stunmodus genoemd) wordt het stroomstootwapen direct op de huid van een persoon gezet, die hierdoor een korte pijnprikkel krijgt.