Ga naar content
Mijn buurt: 
  Verander locatie

  DROC - Operationeel Centrum Amsterdam

  Bezoekadres

  Politie
  Eenheid Amsterdam

  Postadres

  postbus 2287
  1000 CG Amsterdam

  Telefoon

  0900-8844

  Operationeel Centrum Amsterdam

  Openingstijden

  Deze locatie is niet geopend voor publiek.

  Toelichting

  Het Operationeel Centrum van de politie eenheid Amsterdam is onderdeel van de Gemeenschappelijke Meldkamer (GMK) Amsterdam.
  De GMK is onderdeel van de Dienst Regionaal Operationeel Centrum (DROC) en is het samenwerkingsverband van politie, brandweer en de ambulancedienst in Amsterdam.

  Het OC is gecentraliseerd  op het hoofdbureau van politie.

  De meldkamer neemt 24 uur per dag en 7 dagen per week hulpverzoeken aan van burgers in nood en bedient het verzorgingsgebied van veiligheidsregio Amsterdam Amstelland. Dit is een klein, maar dichtbevolkt gebied van zeven gemeentes waarvan Amsterdam met ruim 800.000 inwoners de grootste is. Daarnaast trekt de stad Amsterdam per jaar miljoenen toeristen aan.

  Meldkamer Amsterdam bedient ook een havengebied waar een groot aantal bedrijven zijn gevestigd die met gevaarlijke stoffen werken. Doordat Amsterdam een grote diversiteit kent aan omgevingen, waaronder een toeristische binnenstad, havengebied, groot sportstadion en concertgebouwen, betekent dit voor centralisten een grote diversiteit in het behandelen van meldingen.                                    

  De bemanning van de meldkamer bestaat uit speciaal opgeleide centralisten. De centralisten moeten kunnen inspelen op grote culturele en overtuigingsdiversiteit en mogelijke taalbarrières. De belangrijkste taken van de centralisten zijn het aannemen van meldingen, het classificeren, het prioriteren en het vastleggen ervan. Naar aanleiding van de prioritering worden de collega's op straat van de verschillende disciplines door de centralist doorverwezen, gealarmeerd, begeleid, gecoördineerd en geïnstrueerd. Daarnaast voorzien zij de collega's van informatie en bieden verdere ondersteuning aan.