Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

SMS-bom waarschuwt klanten uit dealertelefoon

Laatst gewijzigd op:

Leiden - Bij een drugsactie in Leiden zijn op 26 februari 2022 twee dealtelefoons in beslag genomen bij een 22-jarige verdachte. Het onderzoeksteam heeft op dinsdag 12 april een sms-bom verstuurd naar de 8500 contacten uit die telefoons, nummers die zeer waarschijnlijk van klanten zijn uit de regio Leiden-Bollenstreek. De verdachte zal binnenkort voor de rechter moeten verschijnen voor het handelen in verdovende middelen.

De politie werkte bij het versturen van de sms-bom samen met de gemeente Leiden, Brijder, Stichting De Brug en het OM. Zij willen drugsgebruikers met dit bericht bewust maken van de zwarte kant van de drugswereld. De politie geeft de drugsgebruikers een ingang naar hulp bij drugsverslaving, schuldhulpverlening of hulp om een uitweg te vinden. De telefoonnummers die een sms hebben ontvangen zijn hiervoor eenmalig gebruikt, worden niet met anderen gedeeld en leiden niet tot een registratie in de politiesystemen. 

Dennis van Kommer, teamchef Districtsrecherche Leiden-Bollenstreek: 'In onze regio zien we dagelijks dat criminelen misbruik maken van kwetsbare mensen, die door verdovende middelen gebruik afhankelijk zijn van hun dealer. We zien ondermijnende activiteiten. Wij willen laten zien dat er wel degelijk een uitweg is. Je kunt proberen je leven weer op orde te krijgen.'
 

Samenwerken tegen drugs

De politie, gemeentes en Openbaar Ministerie werken er samen met de buurt en andere organisaties hard aan om de drugshandel te stoppen en te voorkomen dat jongeren de zware criminaliteit in worden gezogen. We werken hierbij ook samen met hulpverleners, ouders, jongerenwerk en scholen in de buurt. En door ondermijnende drugscriminaliteit gezamenlijk aan te pakken, kan de overheid naast strafrechtelijk vervolgen ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten, huurcontracten opzeggen én jongeren waarschuwen tegen de verleiding van een criminele loopbaan. Zo maakt de overheid wijken en buurten weer veiliger. 
 

Blijf melden

Drugshandel en ondermijning tegengaan kan de overheid niet alleen. We hebben uw ogen en oren nodig. Ziet u één van deze signalen?

  • Jongeren die ergens rondhangen en snel wat uitwisselen met voorbijgangers.
  • Een auto waar mensen steeds iets ‘afhalen’.
  • Veel aanloop bij een (dichtgeplakte) woning, ook op gekke tijden.

Meld deze dan bij politie (0900-8844, uw wijkagent of via onderstaand tipformulier), gemeente of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.