Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Aanhoudingen bij groot ondermijningsonderzoek naar illegaal gokken, drugshandel en witwassen

Gepubliceerd op:

Soesterberg/Zeist/Vinkeveen/Rotterdam - Op basis van onderzoek naar drugscriminaliteit, witwassen en illegaal gokken heeft de politie samen met diverse veiligheidspartners op woensdag 20 en donderdag 21 april onderzoek en invallen gedaan in huizen en panden in Soesterberg, Zeist, Vinkeveen en Rotterdam. Daarbij werden in totaal 12 personen aangehouden en drugs, contant geld, vuurwapens, auto’s en administratie in beslag genomen.

Goktafel

Aanleiding voor het onderzoek naar de ondermijnende criminaliteit vormden anonieme meldingen van onder andere overlast en afwijkende bedrijvigheid – bijvoorbeeld bezoek van mensen in de late avond en nachtelijke uren - die niet paste bij een autobedrijf aan de Postweg in Soesterberg. Verder waren onder andere de beperkte bedrijvigheid bij het pand, de twijfel over levensvatbaarheid van het bedrijf in combinatie met de luxe levensstijl van hoofdverdachten, de opvallende hoeveelheid beveiligingscamera’s bij het pand en het huis van een van de eigenaren, de beperkte reclame uitingen bij het pand en activiteit op website en/of social media, belangrijke signalen dat iets niet klopte. Ook meldingen dat eigenaren van het autobedrijf betrokken zou zijn bij drugshandel, was reden voor de start van het onderzoek. Daarbij ontstond het vermoedden dat in het pand illegaal werd gegokt.

Goktafel
De goktafel bij het autobedrijf

Resultaten
Tijdens de inval op 20 april rond 21.30 uur en de daarop volgende zoekactie bij het autobedrijf aan de Postweg werden in totaal 12 personen aangehouden op verdenking van illegaal gokken, waaronder de hoofdverdachten. Deze twee mannen uit Zeist van 29 en 57 jaar worden verdacht van drugshandel, witwassen van fout geld en het organiseren en faciliteren van illegale gokbijeenkomsten. In het autobedrijf werd een pokertafel met toebehoren aangetroffen. Naast het onderzoek in Soesterberg, werden zoekacties uitgevoerd in huizen van de hoofdverdachten in Zeist en Rotterdam. Bij de zoekingen werden diverse goederen in beslag genomen zoals drugs, contant geld, vuurwapens en dertien auto’s. In de panden werd tevens de nodige administratie in beslag genomen.

Kansspelautoriteit
Naast de acties van de diverse politiediensten het Openbaar Ministerie hebben ook medewerkers van de gemeente Soest hun bevoegdheden ingezet. Tevens waren Defensie en de Kansspelautoriteit betrokken. Zoekspecialisten van Defensie ondersteunden de zoeking met geavanceerde apparatuur. Medewerkers van de Kansspelautoriteit stelden vast dat er illegaal werd gegokt.

Sluiting
Burgemeester Metz van de gemeente Soest: “Deze actie is mede opgezet naar aanleiding van meldingen van inwoners. De hulp van de samenleving is onmisbaar in de strijd tegen ondermijning. Alleen samen kunnen wij een vuist maken tegen deze vorm van criminaliteit”. De gemeente onderzoekt op dit moment of een bestuursrechtelijke sluiting van het bedrijfspand aan de Postweg een mogelijkheid.

“Het Openbaar Ministerie is er groot voorstander van om naast de aanpak van georganiseerde criminaliteit via het strafrecht ook de bestuursrechtelijke mogelijkheden die burgemeesters hebben optimaal te benutten. Zo bestrijden we criminaliteit als één overheid op de meest effectieve wijze”, aldus Roland de Kruijk, gebiedsofficier van justitie.

 

Aanpak Ondermijning
De aanpak van ondermijning is gericht op het duurzaam verstoren van criminele activiteiten, netwerken en structuren. Voorbeelden van ‘ondermijning’ zijn georganiseerde drugshandel, witwassen, fraude en cybercrime. Criminelen maken vaak misbruik van legale voorzieningen, bedrijven en instanties om illegale zaken uit te voeren. Door deze vermenging tussen onderwereld en bovenwereld komen bewoners en ondernemers in aanraking met ondermijnende criminaliteit. Het maakt een wijk of bedrijventerrein kwetsbaar omdat criminelen hier de dienst uitmaken. En met het risico om vervolgens geconfronteerd te worden met overlast, drugsafval, intimidatie, afpersing, geweld en machtsposities van (groepen) personen.

Hoe herken je ondermijning?


Wat kun je doen tegen ondermijnende criminaliteit?
Iedereen kan te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit. Zie, hoor of ruik je onraad? Meld het. Altijd. Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, bel hiervoor 0800 -7000.