Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Niet iedereen op social media is even betrouwbaar

Gepubliceerd op:

Tilburg - Afgelopen week zijn er diverse aanhoudingen verricht in een grote bankhelpdeskfraudezaak. Een verdachte heeft haar sociale netwerk ingezet om geldezels te ronselen voor deze vorm van oplichting. En dat is hartstikke strafbaar. Denk dus altijd goed na en vertrouw niet alles wat je ziet.

Social media wordt veel gebruikt, ook door de politie. Vaak worden er influencers gevolgd, mensen met een groot sociaal netwerk die je niet persoonlijk kent, maar prachtige foto's en video's deelt van vakanties, etentjes en de nieuwste producten.

Maar kun je alles geloven wat je op social media ziet? Is alles wel zo betrouwbaar als het lijkt? Helaas is niet iedereen te vertrouwen. Niet in de echte wereld en ook niet in de digitale wereld. 

In de bankhelpdeskfraudezaak, onder leiding van de eenheid Zeeland-West-Brabant, is uit onderzoek gebleken dat zo'n influencer betrokken is bij het criminele netwerk. Door middel van advertenties op social media werden jongeren geronseld als geldezel. In het bericht stond dat mensen snel legaal geld konden verdienen door hun pinpas uit te lenen. En dat klopt dus niet. Je pinpas uitlenen moet je nooit doen. Hoe mooi het praatje ook kan zijn, maar trap er niet in. Voor je het weet maak je je schuldig aan een strafbaar feit.