Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Drie Bulgaarse verdachten van katalysatordiefstal aangehouden

Gepubliceerd op:

Helmond - De politie heeft in de vroege ochtend van vrijdag 8 april in Helmond drie mannen uit Bulgarije buiten heterdaad aangehouden. De drie mannen worden verdacht van meerdere katalysatordiefstallen verspreid door Nederland. De politie vermoedt dat de mannen (31, 25 en 22 jaar) in wisselende samenstellingen te werk gingen, steeds in andere voertuigen zich verplaatsten en frequent veranderden van verblijfplaats om uit handen van de politie te blijven. Hun werkwijze kenmerkt zich door die van rondtrekkende dadergroepen en noemt de politie ‘mobiel banditisme’.

Agenten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid startten in januari 2022 een onderzoek naar een groep mannen die zich mogelijk bezighielden met de diefstal van katalysatoren verspreid over Nederland. Bij met name voertuigen van het type Toyota Prius. Na de diefstallen legden de verdachten de buit in bosjes om op een later moment op te halen. Een katalysator levert bij een metaalbewerkingsbedrijf tussen de 200 en 300 euro op.

Aanhouding
Na één van de nachtelijke activiteiten op 27 januari 2022 worden meerdere verdachten op heterdaad aangehouden in Arnhem. Na hun heenzending wordt het onderzoek voortgezet. Eén van de in januari aangehouden verdachten komt vervolgens, samen met een andere verdachte, in beeld bij een op 4 april in Eindhoven gepleegde katalysatordiefstal. Daarop wordt door het Openbaar Ministerie hun aanhouding bevolen. De mannen zijn vrijdag 8 april rond 04.00 uur na een korte achtervolging klemgereden en in Helmond buiten heterdaad aangehouden. In hun voertuig zijn gereedschappen aangetroffen die worden gebruikt bij katalysatorendiefstallen. De drie Bulgaren zijn in verzekering gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet en de politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Betrappen
Deze vorm van diefstal is lastig aan te pakken en de verdachten op heterdaad te betrappen, omdat de mannen in wisselende samenstellingen vooral ’s nachts in woonwijken hun activiteiten uitvoerden en heel snel werken. Daarbij staan meerdere handlangers op de uitkijk en elke beweging van de politie in een rustige woonwijk opvalt.

Mobiel banditisme
De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor (inter)nationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming, zakkenrollerij, brandstofdiefstal en autodiefstal en -inbraak. De politie probeert onder andere deze mobiele bendes in kaart te brengen en aan te pakken.

Hogere strafeisen
Het Openbaar Ministerie (OM) kan sinds mei 2019 hogere straffen eisen bij onder andere winkeldiefstal, zakkenrollerij en inbraken gepleegd door internationaal opererende mobiele bendes die gezien worden als een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Dat staat in de strafvorderingsrichtlijn mobiel banditisme. Deze richtlijn biedt een officier van justitie handvatten voor het bepalen van hogere strafeisen gepleegd door deze internationaal opererende mobiele bendes.

Aanpak
De aanpak van mobiel banditisme is een speerpunt van de Landelijke Eenheid. Samen met het Openbaar Ministerie, Detailhandel Nederland en de andere politie-eenheden hebben we het doel om mobiel banditisme aan te pakken zodat de daders weten dat ze in Nederland niet ongestraft katalysatorendiefstallen gepleegd kunnen worden. Verdachten komen in aanmerking voor snelrecht, blijven vast tot de zitting en komen in aanmerking voor een ongewenst-verklaring van de IND. Zo voorkom je dat ze tot de datum van terechtzitting in vrijheid ‘activiteiten’ kunnen blijven voortzetten en net voor de zitting voor weer vertrekken naar een ander land. Als ze als ongewenst persoon zijn verklaard, kan iemand bij aantreffen altijd worden verwijderd, ook als ze geen strafbare feiten hebben begaan. Ook dit heeft signaalwerking.