???politie2018.header.title??? ???politie2018.header.subtitle???

Veel drank- en drugsrijders van de weg gehaald

Gepubliceerd op:

Noord-Holland - Bij een alcoholcontrole in de nacht zaterdag op zondag zijn zestien bestuurders van de weg gehaald. Team Verkeer van politie Noord-Holland controleerde tussen 00.30 uur en 04.00 uur op de wegen in- en rond Alkmaar.

alcohol, voorlopig onderzoek, blaastest, Foto: Korpsmedia politie

Bij de controlelocatie op de rotonde Zeswielen met de Hertog Aalbrechtweg werden 276 blaastesten afgenomen. Zestien bestuurders bleken onder invloed van alcohol. De hoogste uitslag was 715 Ugl voor een bestuurder van een snorfiets, dit bleek ook nog eens een beginnende bestuurder. Eén persoon weigerde medewerking aan de blaastest. Ook is er van één verdachte bloed afgenomen omdat de ademanalyse niet lukte, ondanks de medewerking. In totaal zijn er bij deze controle vijf rijbewijzen ingevorderd.

Dit weekend 10 keer drugs en 37 keer alcohol
In Velsen-Zuid (1x), Alkmaar (3x), Zaandam (3x), Heerhugowaard (1x) en Den Helder (2x) werden tussen zaterdagnacht 00.00 uur en zondagochtend 05.00 uur tien bestuurders aan de kant van de weggezet omdat ze reden onder invloed van drugs. Tussen dezelfde tijden (29 uur in totaal) werden 37 bestuurders van de weggehaald in de hele politie eenheid Noord-Holland vanwege rijden onder invloed, waaronder de zestien bij de alcoholcontrole in Alkmaar.

Straffen voor alcohol in het verkeer
Lichte overschrijdingen handelt de politie zelf af. Zwaardere overtredingen (een promillage van meer dan 351 Ugl) legt de politie voor aan het Openbaar Ministerie. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot enkele jaren gevangenisstraf. Naar aanleiding van de uitslag van de blaastest kan de rechter u een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen.

Daarnaast kunt u van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een LEMA (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) of EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd krijgen. Deze verplichte cursussen duren enkele dagen en moet u zelf betalen. In deze cursus wordt onder meer de negatieve invloed van alcoholgebruik op de verkeersveiligheid aan de orde gesteld. De cursus is verplicht voor iedereen die is aangehouden met een alcoholgehalte van minimaal 350 Ugl. Voor beginnende bestuurders geldt een alcoholgehalte van minimaal 220 Ugl.

Weigert u mee te doen of bent u afwezig? Dan raakt u uw rijbewijs direct kwijt. Is het aangetroffen alcoholgehalte in uw adem hoger dan 785 Ugl? Dan krijgt u ook een medisch onderzoek opgelegd door het CBR.