Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Uit België gevluchte man aangehouden door vals document

Gepubliceerd op:

Alkmaar - De politie heeft woensdag 2 februari een 28-jarige man woonachtig in België op heterdaad aangehouden nadat hij zich bij de gemeente Alkmaar probeerde in te schrijven met een vals identiteitsbewijs. De man bleek in België gesignaleerd te staan en werd daar veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar.

paspoorten

Woensdagochtend kwam de man bij het gemeentehuis in Alkmaar om zich in te schrijven. Bij controle van zijn documenten werden door de baliemedewerkster onregelmatigheden geconstateerd. De gemeenteambtenaar seinde daarop de politie in. Het identiteitsbewijs en het rijbewijs werden door experts van de AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel) van de politie onderzocht en bleken inderdaad vals. De man werd direct aangehouden en er werd een onderzoek ingesteld naar zijn ware identiteit. Toen deze was vastgesteld, bleek hij gezocht te worden door de Belgische autoriteiten. Hij werd daar onder andere vervolgd vanwege een drugsdelict. Kort na zijn aanhouding in Nederland werd de verdachte in die zaak bij verstek veroordeeld tot zeven jaar cel.

Hij zal vanwege de verdenking van het bezit van valse documenten via het snelrecht woensdag 9 februari in Nederland voor de rechter moeten verschijnen. Daarna zal hij worden uitgeleverd aan België om daar zijn straf uit te zitten.

Werkgroep Tegengaan Identiteitsfraude (WTI)

Sinds een aantal jaar is er een nauw samenwerkingsverband tussen gemeenten, politie (AVIM), KMar, IND, RDW, OM en de NVVB om identiteits- en documentfraude aan te pakken. In deze Werkgroep Tegengaan Identiteitsfraude (WTI) worden expertises en kennis gedeeld om deze vorm van fraude zo efficiënt mogelijk te signaleren en tegen te gaan.

2022021734