Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Blog Verkeerde vrienden

Gepubliceerd op:

Nederland - In de ochtend joviaal, in de middag volledig kapot door de drank. Zo kwam ik Fred tijdens mijn straatsurveillance vaak tegen. Hij droeg altijd een spijkerbroek en spijkerjack en een rood sjaaltje.

blog verkeerde vrienden

Op een dag sta ik met mijn vaste maat langs de gracht in het centrum van de stad eventjes te genieten van de zon. Het is onze tactiek om ondertussen precies in de gaten te houden wie er voorbij komt lopen. Als iemand één keer voorbijkomt, is dat normaal, maar drie keer is verdacht; dan ben je misschien wel aan het kijken of wij al weg zijn. Wij staan namelijk op de befaamde  “pillenbrug” van de stad.

De bekende alcoholist en pillengebruiker Fred komt aanlopen en groet ons. Hij gaat tegenover ons staan en hangt tegen de brugleuning. De zon schijnt precies door het plastic tasje dat hij bij zich heeft. Onmiddellijk herkennen wij de silhouetten van de bekende Methadonpotten. Fred blijkt 200 pillen bij zich te hebben en kan niet geloven dat de zon hem heeft verraden. Net als Fred moeten we erom lachen. Wel een strop voor hem, want de pillen die hij nu moet inleveren brengen 1 tot  2,5 euro per stuk op.

Op een ochtend zie ik hem weer aan komen lopen. Kwiek, redelijk nuchter en uitgeslapen. We raken in gesprek. Het blijkt dat hij etaleur is geweest bij een bekend warenhuis in het centrum van de stad. Trots vertelt hij over zijn werk, dat er vroeger zoveel mensen naar zijn etalages kwamen kijken. Zijn knie ging kapot en hij werd afgekeurd en kwam thuis te zitten. Hij ontving een uitkering waar hij goed van kon leven. Met zoveel geld op zak begon hij zich te vervelen. Dus ging hij steeds vroeger vertier zoeken in de kroeg, ontmoette de verkeerde vrouwen en raakte besmet met het hiv-virus. Hij vertelt het me allemaal, samen met de tranen. Hij is blij dat hij even bij mij zijn hart kan luchten, ook al verandert dat niets aan zijn hopeloze situatie. In de middag kom ik hem weer tegen op straat. Straalbezopen.

Op een dag krijg ik het bericht dat er een auto is opengebroken. Het signalement van de autokraker komt overeen met dat van Fred. Ik kan het niet geloven. Waarom zou Fred dit hebben gedaan? Een getuige lijkt Fred te herkennen. Ja hoor, het is hem, voor honderd procent. Ik zie hoe Fred in paniek naar mij kijkt. Het klopt niet. De dader blijkt inderdaad een autokraker te zijn die uiterlijk veel op hem lijkt.

Fred kan weer verder. Ondertussen gaat het steeds slechter met zijn gezondheid. Iedere keer als ik hem groet op straat valt me op dat hij achteruit gaat. Dan krijg ik het bericht dat een paar lolbroeken hem spontaan in de gracht hebben gegooid. Fred gaat om met de verkeerde vrienden. Ze gijzelen hem in zijn eigen woning en halen geld van zijn rekening. Ze weigeren hem zijn pillen te geven en dat wordt hem fataal; Fred sterft in eenzaamheid.

Telkens als ik langs de etalages loop van het bekende warenhuis moet ik weer even aan hem denken…