Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Student organiseert verkeerscontrole met partners

Gepubliceerd op:

Sint Anna ter Muiden - Gewapend met checklists voor de controle van de algemene technische staat van voertuigen, een voorraad speekseltests en een boel blaaspijpjes startten studenten van de politieopleiding vrijdagmiddag (10 juni 2022) met een algemene verkeerscontrole.

Agent spreekt met automobilst

Het plannen en voorbereiden van deze controle was een onderdeel van het examen dat één van hen  moest volbrengen. Bij deze actie waren nog zeven andere studenten betrokken, samen met hun praktijkbegeleiders. Zij konden met het uitvoeren van de controle extra ervaring opdoen.

 

Het verbeteren van de (verkeers)veiligheid was het grootste doel van de controle die, met medewerking van verschillende partners, werd uitgevoerd. De Koninklijke Marechaussee sloot aan vanwege het gebied waar de controle plaatsvond, op de grenswegen tussen Nederland en België. De KMar-medewerkers controleerden op illegale in- en uitvoer van personen en gebruikten hun expertise over documenten om eventuele valse exemplaren eruit te pikken.

Alcohol

Ook participeerden vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland in de controle. Zij gaven voorlichting over het doel van de controle, deelden flyers en de bekende BOB-sleutelhangers uit en maakten daarmee weggebruikers bewust van het belang om veilig aan het verkeer deel te nemen. In Zeeuws Vlaanderen is namelijk een toename te zien van bestuurders die rijden onder invloed van drank en/of drugs. Dat maakt het verkeer er niet veiliger op. Hierop gericht handhaven was ook een van de redenen om deze controle te doen.

 

Team Verkeer van politie Zeeland-West-Brabant assisteerde met de zogenoemde ‘alcoholbus’ om van bestuurders die onder invloed reden een ademanalyse af te nemen en het proces-verbaal verder voor te bereiden of rijbewijzen in te nemen. Dat laatste hoefde maar één keer te gebeuren. Vanaf 18.30 uur is bij alle bestuurders een blaastest afgenomen.

Resultaten

In totaal zijn er 53 voertuigen gecontroleerd. Dit waren personenauto’s, met en zonder aanhanger. Ook zijn drie lijnbussen gecontroleerd. Er werden 24 bekeuringen uitgeschreven onder andere voor:

  • Niet werkend dimlicht: 4x
  • Trekhaak voor kenteken: 1x
  • Niet dragen van autogordel: 6x
  • Kapotte spiegels: 1x
  • Vasthouden telefoon: 2x
  • Niet goed bevestigen aanhanger (losbreekreminrichting): 2x
  • Rijbewijs niet voldoend aan gestelde eisen: 1x.

 

De KMAR heeft proces verbaal geschreven voor:

  • 2x illegaal verblijf in NL, personen moet binnen 28 dagen Nederlands grondgebied verlaten
  • 1x betekenis in persoon (uitreiking van dagvaarding/vonnis)
  • 3x illegaal verblijf in NL, minderjarigen.

 

De controle duurde van 16.00 tot 20.30 uur. Na de controle volgde een evaluatie op de plek waar de controle werd gehouden; de Rondweg Sluis in Sint Anna ter Muiden. Daarna volgde voor de student een belangrijk gesprek: nóg een evaluatie met haar examinatoren. Na afloop liet zij weten dat zij geslaagd is: “Ik vond het heel leerzaam om zo’n controle te organiseren. Het was prettig samenwerken met alle partners en ik ben er blij mee dat ook andere studenten hebben kunnen deelnemen.’’