Vijf aanhoudingen in onderzoek Crystal Meth lab

De politie heeft tijdens de actiedag op dinsdag drie personen aangehouden. Later, op 14 maart, zijn nog eens twee personen aangehouden. De aanhoudingen vonden plaats naar aanleiding van het aantreffen van een grote productielocatie van Crystal Meth in Nederweert op 30 juli 2021.

Crystal

Arrestaties
De gearresteerde verdachten zijn drie mannen van 51, 35 en 28 jaar oud, allen woonachtig in Weert. Ze zijn dinsdagochtend vroeg in hun woning aangehouden. Op maandag 14 maart zijn twee mannen van 29 en 31 jaar oud uit Weert aangehouden.

Op zes locaties in Weert vonden doorzoekingen plaats. Op deze locaties trof de politie twee vuurwapens, een aanzienlijke hoeveelheid contant geld, dure horloges en sieraden aan, alsook spullen die mogelijk verband houden met drugshandel. De herkomst van deze spullen wordt verder onderzocht.


Onderzoek diverse teams
In dit onderzoek zijn door verschillende afdelingen en teams van de politie samengewerkt.
Naast de zogenaamde tactische recherche is tijdens het aantreffen van de productielocatie in Nederweert nauw samengewerkt met de afdeling milieu. Milieu is een onderdeel van de dienst Recherche en houdt zich bezig met handhaving milieuwetgeving. Dat kan variëren van het opsporen en vervolgen van daders van milieudelicten tot samen met andere opsporingsdiensten zware delicten aan te pakken.

In de productielocatie in Nederweert werden in de betonnen vloer gaten aangetroffen. Het vermoeden bestond dat er chemicalieren geloosd waren in de bodem, oppervlaktewater en/of riool. Uit de diverse gaten zijn grondmonsters genomen die voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn gestuurd. Daaruit bleek dat er inderdaad chemicaliën geloosd zijn.  

Ook is nauw samengewerkt met het Landelijk Team Ontmantelen (LFO).
LFO valt onder de Dienst Specialistische Operaties (DSO) van de Landelijke Eenheid. Als chemische stoffen een bedreiging zijn voor de omgeving komt de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) in actie. Meestal komt de LFO in actie op plekken waar een drugslab ontdekt is en ontmanteld wordt. Ook komt het LFO in actie bij zogeheten CBRN-e incidenten. Dat zijn incidenten waarbij Chemische, Biologische, Radiologische of Nucleaire stoffen betrokken zijn. De E staat voor explosieve stoffen. Medewerkers van het LFO zijn getraind om op het allerhoogste veiligheidsniveau met deze incidenten om te gaan.