Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Opnieuw twee minderjarigen aangehouden voor bezit en verkoop Cobra’s

Gepubliceerd op:

Amsterdam - De politie heeft in het onderzoek naar een ontplofte Cobra6, waarbij een 14-jarige jongen ernstig en blijvend letsel aan zijn hand heeft overgehouden, opnieuw twee aanhoudingen verricht. De twee verdachten, beide Amsterdammers van 16 jaar, zijn donderdag 14 december 2023 aangehouden.

Bij huiszoekingen stuitten agenten op in totaal zeven Cobra’s. Met deze twee aanhoudingen zijn nu in totaal drie verdachten opgepakt. Op woensdagochtend 13 december 2023 was al een andere 16-jarige Amsterdammer in zijn woning aangehouden in de zaak. Het trio wordt verdacht van het bezit en de illegale verkoop van Cobra’s.

Oud vuurwerk
Het onderzoeksteam sluit niet uit dat hier sprake is van oud vuurwerk met alle gevaren van dien. De jongens kwamen in beeld tijdens een onderzoek van de politie. Van de drie verdachten zit er nog één vast, de andere twee zijn heengezonden, maar blijven wel verdachte in de zaak. Hun exacte rol wordt onderzocht.

Traumatisch letsel
Het onderzoek start als de hulpdiensten op 23 november een melding krijgen van een 14-jarige jongen die traumatisch letsel aan zijn linkerhand heeft opgelopen in het Rembrandtpark door een ontplofte Cobra6. Een vriendje van het slachtoffer blijkt drie dagen eerder drie Cobra’s te hebben gekocht van een jongen op een grijze fiets in de omgeving van het Mercatorplein. Tijdens het afsteken gaat het vreselijk mis: de Cobra wordt afgestoken, maar ontploft in eerste instantie niet. Als het slachtoffer de Cobra oppakt, ontploft deze in diens hand. Hij wordt met spoed naar een ziekenhuis overgebracht, maar houdt als gevolg van het incident ernstig en blijvend letsel aan zijn hand over. Onderzoek leidt rechercheurs uiteindelijk naar drie 16-jarige verdachten.

Levensgevaarlijk
Illegaal vuurwerk is strafbaar. De politie treedt hard op tegen gebruikers van illegaal vuurwerk, omdat dit vuurwerk levensgevaarlijk is en overlast en forse schade veroorzaakt. Het in bezit hebben van illegaal vuurwerk kan ook grote persoonlijke gevolgen hebben. Je krijgt een aantekening op de justitiële documentatie en hebt daarmee een strafblad. In dit geval gaat het een om een minderjarige en dat baart de politie zorgen. Daarom doen we een specifieke oproep richting jongeren en hun ouders. Jongeren: besef je wat je met illegaal vuurwerk in huis haalt en wat je kunt aanrichten bij jezelf en anderen? Het is gevaarlijk, maar bij aantreffen krijg je ook een strafblad. Verknal je toekomst niet! Ouders, weet en beseft u wat uw kind in huis heeft en meeneemt op straat? En wat hij/zij kan aanrichten bij zichzelf en anderen? Realiseren u en uw kind zich dat opzettelijk gepleegde strafbare feiten met vuurwerk misdrijven zijn waar forse straffen op staan? Voor jongeren betekent dit ook dat je een strafblad krijgt en mogelijk geen VOG meer met alle gevolgen van dien voor je verdere maatschappelijke carrière of stageplek. Ook ouders kunnen onder bepaalde omstandigheden verantwoordelijk worden gesteld voor ontstane schade.

De politie reageert snel op meldingen van burgers over transport, handel, opslag en gebruik van illegaal vuurwerk en op meldingen over misbruik van legaal vuurwerk. Melden heeft altijd zin. Via de politie: 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.