Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Blokkade A10 Amsterdam

Laatst gewijzigd op:

Amsterdam - Ondanks de dringende oproep van de Amsterdamse driehoek om geen levensgevaarlijke blokkade te starten op de Amsterdamse snelweg A10, hebben actievoerders zaterdag 30 december rond 12:30 uur de snelweg betreden.

Dit gebeurde niet ter hoogte van het gebouw 'De Schoen' waar zich rond het middaguur enkele honderden actievoerders achter de vangrail verzamelden, maar enkele honderden meters daarvoor. Een klein groepje van ongeveer 15 personen liep daar de weg op, wat voor henzelf en andere weggebruikers voor een levensgevaarlijke situatie zorgde. Rijkswaterstaat heeft daarop direct besloten de rijbanen af te kruisen, met als gevolg dat ook het stuk snelweg ter hoogte van 'De Schoen' werd afgekruisd. De honderden actievoerders hebben vervolgens de snelweg betreden. 

Om de veiligheid van iedereen te waarborgen, is de politie inmiddels grootschalig aanwezig op de snelweg. Politiemensen- en voertuigen hebben het stuk snelweg waar de actievoerders staan afgebakend. Het optreden van de politie is erop gericht om de blokkade op een vreedzame manier te beëindigen.

In dit liveblog geeft de politie een inkijkje in de werkwijze om deze blokkade op een vreedzame wijze tot een einde te brengen. Dit gebeurt via het Instagramkanaal @politie_amsterdam en hieronder. 

19:20 uur - De A10 is inmiddels weer open. In totaal zijn er bijna 400 mensen aangehouden. Hiermee beëindigen we het liveblog.

17:25 uur - Alle actievoerders zijn verwijderd van de snelweg. Rijkswaterstaat is gestart met het weer berijdbaar maken van de snelweg. Er zijn vandaag ongeveer 300 aanhoudingen verricht. Veruit de meeste personen zijn aangehouden in verband met het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Zeven personen zijn aangehouden op verdenking van het opzettelijk gevaar veroorzaken op de weg. Dit gaat om de actievoerders die enkele honderden meters voor het gebouw 'De Schoen' de snelweg hebben betreden. Zij hebben hiermee voor een levensgevaarlijke situatie gezorgd voor zowel henzelf als andere weggebruikers. Rijkswaterstaat heeft toen direct de rijbanen moeten afkruisen met als gevolg dat even verderop actievoerders de snelweg op gingen.

16:15 uur - De ontruiming van de A10 verloopt gemoedelijk. Actievoerders worden rustig opgetild en naar een bus overgebracht.

15:40 uur - De eerste actievoerders worden door de politie opgetild en overgebracht naar één van de klaarstaande bussen.

15:35 uur - Een linie van politiemannen en -vrouwen staat opgesteld tegenover de actievoerders om degenen die niet alsnog vrijwillig de A10 verlaten daarbij te helpen. Dat zal bijvoorbeeld gebeuren in de vorm van wegtillen. Ook nu blijft het onze intentie om de blokkade vreedzaam te beëindigen. Er zijn inmiddels twee bussen gearriveerd op de snelweg. Actievoerders die wij moeten helpen om hun plek te verlaten, worden aangehouden en in bussen van de snelweg vervoerd.

15:15 uur - Door de politie wordt inmiddels op de A10 omgeroepen om de blokkade te beëindigen. Om 15:25 uur wordt gestart met de ontruiming. Nogmaals willen wij de actievoerders dringend verzoeken de A10 op eigen gelegenheid te verlaten.

15:00 uur - Op dit moment wordt de blokkade op gezag van de locoburgemeester ontbonden. Dit betekent dat de politie gaat beginnen met het vorderen van mensen om de A10 te verlaten. De politie ontvangt vragen over waarom de actievoerders de nodige tijd op de snelweg hebben kunnen zitten en er niet direct zijn verwijderd. Het optreden van vandaag is erop gericht om de blokkade vreedzaam te beëindigen. Deze actievoerders staan er om bekend geen geweld te gebruiken en net als bij eerdere blokkades, zijn er vandaag kinderen aanwezig op de snelweg. Waaronder een jong kind in een draagzak. Dit vraagt om een extra zorgvuldige aanpak.

14:30 uur - De Amsterdamse driehoek, bestaande uit de locoburgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef, zijn in overleg over hoe de blokkade op de A10 beëindigd kan worden. Dit is een zorgvuldig proces, waarin het uitgangspunt is om de blokkade vreedzaam tot een einde te brengen. Politiemensen van de Vredeseenheid blijven ondertussen contact maken met de actievoerders op de A10 om hen aan te sporen op eigen initiatief te vertrekken.

13:10 uur - Er bevinden zich enkele honderden actievoerders op de snelweg, ondanks het eerder uitgesproken verbod om dit te doen. Het optreden is erop gericht om de blokkade vreedzaam te beëindigen. Politiemensen van de Vredeseenheid leggen contact met de actievoerders op de snelweg om hen te bewegen te vertrekken op eigen initiatief. De blokkade is zeer onwenselijk gezien de impact op het verkeer in de stad en bijvoorbeeld voor werknemers van het naastgelegen VUmc en bezoekers van patiënten in het ziekenhuis.