Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Drie verdachten in Lelystad aangehouden voor illegale drugshandel

Gepubliceerd op:

Lelystad - Op maandagochtend 23 januari heeft de politie bij drie woningen tegelijk een inval gedaan waarbij verschillende soorten drugs, geld en andere spullen in beslag werden genomen. Drie mannen werden op datzelfde moment door het arrestatieteam opgepakt. Ze worden verdacht van illegale drugshandel en witwassen.

Drugsvangst Lelystad

De politie kwam de verdachten op het spoor in een lopend onderzoek naar drugsgerelateerde feiten in Lelystad. Dit onderzoek resulteerde in een doorzoeking van de woning aan de Gondel, Zandbank en Galjoen in Lelystad. De mannen die zijn aangehouden zijn 24, 25, en 34 jaar oud en komen allen uit Lelystad.

Tijdens de huiszoekingen werden onder andere een aantal honderden gram cocaïne, meerdere soorten en hoeveelheden pillen, meerdere blokken hasj, tienduizenden euro’s en een taser aangetroffen en in beslaggenomen. Ook werden dure kleding, een auto, elektrische fiets, een kluis met onbekende inhoud en meerdere bestellijsten van drugs aangetroffen en in beslag genomen. De verdachten worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zal beslissen of de mannen in voorarrest moeten blijven zitten.

Drugscriminaliteit

Nederland vormt al jaren een belangrijke schakel in de internationale drugshandel en –productie. De handel heeft verwoestende effecten. Het is een harde wereld vol geweld en intimidatie. Drugscriminelen investeren in (kwetsbare) wijken om respect en afhankelijkheid af te dwingen. In uiteenlopende wijken worden jongeren de criminaliteit in gezogen. Ze worden aangetrokken door het geld en de status van de drugshandel. Ook de aangehouden mannen kunnen worden gezien als negatief rolmodel voor jonge mensen. Jongeren beseffen zelf vaak niet dat zij door middel van 'klusjes' (onbedoeld) toetreden in de criminaliteit. En eenmaal toegetreden is het, door bijvoorbeeld afhankelijkheid van de criminelen, het ‘snelle geld’, geweld, afpersing, schulden en/of gebrek aan toekomstperspectief, moeilijk om eruit te stappen.


Locoburgemeester van Lelystad Dennis Grimbergen: “Lelystadse jongeren lopen een relatief groot risico om in aanraking te komen met zware criminaliteit rondom de cocaïnehandel. Dat heeft grote gevolgen voor de jongeren zelf, hun families en de hele samenleving. Daarom zetten we ons als gemeente Lelystad samen met de politie, jongerenwerk en het onderwijs ervoor in om te voorkomen dat jongeren in de georganiseerde criminaliteit terecht komen of verder afglijden. Zo versterken we van de weerbaarheid van jongeren. Thuis, op school en online.”


Samenwerking tegen ondermijning

De strijd tegen handel en het gebruik van drugs is daarom één van de speerpunten van politie en de gemeente. Daarin werken zij nauw samen met het Openbaar Ministerie en verschillende andere organisaties om drugscriminelen hard aan te pakken en jongeren preventief uit de criminaliteit te weren.