Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding Groningen

Laatst gewijzigd op:

Groningen - De politie heeft op dinsdagavond 3 januari 2023 een 27-jarige verdachte uit Groningen aangehouden op het Damsterdiep in Groningen-stad. Bij de aanhouding werd door de politie een waarschuwingsschot gelost. Er is niemand gewond geraakt.

Agenten zien die avond in de Groningse binnenstad een auto rijden die hun aandacht trekt. In de auto bevindt zich een verdachte van een eerder gepleegd strafbaar feit. Wanneer de agenten de auto een stopteken geven, rijdt de bestuurder van hen weg. Hij rijdt zich vervolgens klem bij het Damsterdiep. Daar wordt een zogenaamde uitpraatprocedure gestart.

Verdacht van bedreiging
Bij de uitpraatprocedure gisteravond volgde de verdachte de bevelen niet op. Hierop is een waarschuwingsschot gelost. Hierna kon de man worden aangehouden. De man wordt verdacht van bedreiging met een vuurwapen en zal worden gehoord over zijn betrokkenheid bij dit eerder gepleegde strafbare feit.

Uitpraatprocedure
Een uitpraatprocedure is een procedure die de politie gebruikt bij het veilig aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten. Zij worden met getrokken wapens gecontroleerd door de politie uit de auto gehaald. De agenten houden daarbij de verdachten onder schot. De verdachten krijgen vervolgens gesproken opdrachten om de arrestatie zonder risico's te laten verlopen.