Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Actieweek tegen criminele inmenging in de transportbranche Midden-Nederland

Tijdens een actieweek van het programma TFOC (Transport Facilitated Organized Crime) in Midden-Nederland zijn er ruim 30 processen-verbaal opgemaakt voor verkeers- en bestuurlijke overtredingen, zijn er drie verdachten aangehouden voor de Wet ID en werd een steekwapen in beslag genomen. Daarnaast inde de Belastingdienst ruim 80.000 euro en legde beslag op twaalf voertuigen. Ook zijn er tijdens de actieweek meerdere signalen van drugslijnen en criminele transportbedrijven opgedaan.

De actieweek vond van vijf tot acht juni plaats. Naast de politie deden ook de gemeente Utrecht, -Hilversum, -Gooise Meren, -Almere, -Lelystad, -Bunschoten, -Urk en -Vijfheerenlanden, de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Nederlandse Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Douane, het RIEC, Platform Veilig Ondernemen en het Openbaar Ministerie met de actieweek mee.

Controles en preventie

Naast het controleren van honderden voertuigen, bezocht de politie samen met de (veiligheids)partners ook 55 transportbedrijven. De controles en bedrijfsbezoeken vonden plaats om informatie over criminele inmenging in de transport- en logistieke sector van Midden-Nederland te verzamelen, de criminele inmenging terug te dringen en het zelfreinigend vermogen van de transport- en logistieke sector te verhogen.

Niet alleen controles, maar juist ook preventie is een belangrijk onderdeel van het programma TFOC. Daarom ging de politie samen met de (veiligheids)partners tijdens de actieweek ook met honderden ondernemers en chauffeurs in gesprek.

Programma Transport Facilitated Organized Crime

Nederland is een transportknooppunt voor de hele wereld. Dat geldt helaas ook voor illegale goederen, zoals drugs en wapens. Als één overheid bestrijden en voorkomen we samen met de transportbranche georganiseerde criminaliteit in de transportsector. Dit gebeurt onder de vlag van het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) van de Landelijke Eenheid van de politie. Het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de branche tegen criminele inmenging is in de TFOC-aanpak een belangrijk speerpunt.