Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Politie zoekt specifieke getuigen in zaak-Donauweg

De politie zoekt specifieke getuigen en aanvullend beeldmateriaal van een geweldsincident tijdens het festival Solid Grooves op zondagavond 28 mei 2023 aan de Donauweg in Amsterdam. Een 21-jarige man uit Diemen kwam daarbij om het leven, twee andere mannen raakten gewond.

Rond 21.20 uur komen bij de politie meldingen binnen dat bij een geweldsincident op het festivalterrein meerdere personen zijn gestoken. Als agenten ter plaatse komen, treffen ze drie slachtoffers aan. Eén van hen overlijdt later aan zijn verwondingen.

Grimmige sfeer
De recherche doet onderzoek naar de toedracht van het incident. Op basis van het onderzoek tot nu toe komt het beeld naar voren dat gedurende de avond de sfeer op het festival steeds grimmiger werd. Daarbij zijn er ook signalen dat tijdens het festival meerdere incidenten zouden hebben plaatsgevonden, waaronder diefstal onder bedreiging. Het onderzoeksteam is nog op zoek naar iedereen die een geweldsincident, diefstal, beroving of bedreiging heeft meegemaakt of gezien. Hen wordt verzocht zich te melden.

Foto’s en video’s
Op beelden van het moment dat het steekincident heeft plaatsgevonden, is te zien dat er door verschillende personen vanuit verschillende hoeken wordt gefilmd met mobiele telefoons. Om tot een completer beeld te komen wat zich precies heeft afgespeeld op het festivalterrein is het onderzoeksteam op zoek naar aanvullend beeldmateriaal en getuigen. Heeft u iets gezien, of bent u in het bezit van foto’s of beelden van voor, tijdens of na het incident? Deel deze dan met ons via het tipformulier. Heeft u informatie die bij kan dragen aan het onderzoek? Neem dan contact op met de recherche via nummer 0900-8844. Liever anoniem, bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Opsporing Verzocht
Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, stuurt het onderzoeksteam bezoekers van het festival een e-mail met het verzoek om beeldmateriaal te delen. Het landelijke opsporingsprogramma Opsporing Verzocht besteedt aandacht aan de zaak, de recherche verstuurt daarom dinsdag 20 juni ook een sms-bericht naar alle mobiele telefoonnummers die op 28 mei op en rond het festivalterrein waren. De festivalbezoekers worden opgeroepen naar de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdag 20 juni op NPO 2 te kijken. De uitzending begint om 21.05 uur en is direct daarna terug te kijken via NPO Gemist en het YouTube-kanaal van Opsporing Verzocht.

Slachtofferhulp
De impact op omstanders en betrokkenen was groot. Omdat er nogal wat getuigen waren, is voor iedereen die daar behoefte aan heeft slachtofferhulp beschikbaar. Slachtofferhulp is te bereiken via het telefoonnummer 0900-0101.

Verdachten
Op en rond het festivalterrein konden agenten op basis van getuigenverklaringen kort na het fatale steekincident twee mannen aanhouden. Een dag later volgde nog een derde aanhouding. De drie verdachten, allen 20-jarige Amsterdammers, zitten momenteel in hechtenis voor nader onderzoek.

Bekijk het item van Opsporing Verzocht