Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Verdachten van handel illegaal vuurwerk aangehouden

Gepubliceerd op:

Amersfoort - Op het industrieterrein Vathorst-Zuid in Amersfoort zijn deze week twee verdachten aangehouden voor handel in illegaal vuurwerk. Het gaat om een 19-jarige man en een 53-jarige man.

Vondst illegaal vuurwerk in Amersfoort

In hun auto is een hoeveelheid Cobra’s, lawinepijlen en Shells aangetroffen. Het gaat om een totale hoeveelheid van tien kilo; 45 Cobra’s, zes shells en vijftien lawinepijlen. Ook in beide woningen van de verdachten is gezocht naar deze explosieven. De zoektocht leverde nog eens 73 lawinepijlen op.

Hetzelfde materiaal

De explosieven die deze week in de auto zijn aangetroffen, zijn van hetzelfde materiaal als de explosieven die bij recente explosies bij woningen zijn gebruikt.

Gevaarlijk
Vuurwerk is in de afgelopen decennia steeds zwaarder en daarmee gevaarlijker geworden. Het vormt de laatste jaren een toenemend maatschappelijk probleem door milieuschade, letsel en dodelijke slachtoffers. De handel in illegaal vuurwerk is een steeds lucratiever verdienmodel voor criminelen en hun netwerken geworden, en vormt een direct gevaar voor de samenleving. Cobra’s en gelijksoortig vuurwerk worden ook steeds vaker als explosief gebruikt. Daarom kwalificeert de politie dit type vuurwerk als explosief.

De politie geeft met de aanhoudingen een duidelijk signaal af door krachtdadig op te treden tegen de handel en transport van illegaal vuurwerk.

Waar kan ik melden als ik vermoed dat iemand illegaal vuurwerk heeft of verhandelt?
Als u vermoedt dat ergens (verboden) consumentenvuurwerk wordt verhandeld, getransporteerd etc. vragen we dit altijd te melden bij de politie. Dat kan via 0900-8844, maar ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Of digitaal.