Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Twee mannen uit Groningen aangehouden voor grootschalige verzekeringsfraude

Na een doorzoeking van twee woningen en een bedrijfspand in de binnenstad van Groningen heeft de politie op woensdagmiddag 31 mei twee verdachten aangehouden. Ze worden verdacht van verzekeringsfraude, witwassen en het vervaardigen van valse identiteitsbewijzen.

Het tweetal gebruikte meer dan honderd bankrekeningen om verzekeringsfraude te plegen en het uitgekeerde geld weg te sluizen naar crypto- en beleggingsrekeningen. 

Kortlopende reisverzekeringen
De politie komt het tweetal op het spoor nadat verzekeraars ongebruikelijke activiteit constateren bij een aantal schadeclaims. De verdachten sluiten kortlopende reisverzekeringen af onder verschillende aliassen en dienen vervolgens een valse schadeclaim in. Zeker 90 schadeclaims blijken na onderzoek te herleiden naar de twee verdachten.

Doorzoeking in bedrijfspand
Op woensdag 31 mei doorzoeken rechercheurs twee woningen en een bedrijfspand in Groningen en treffen hier een groot aantal telefoons, computers, bankpassen en creditcards aan, samen met een professionele administratie van aliassen, e-mailadressen, bank- en cryptorekeningen. Ook vinden ze diverse goederen waarmee valse ID-bewijzen gemaakt kunnen worden en een gasdrukpistool. De spullen worden in beslag genomen. Ook wordt er beslag gelegd op luxe goederen die in het pand aanwezig zijn om eventuele slachtoffers later schadeloos te kunnen stellen.

Onderzoek gaat verder
De twee verdachten, twee mannen van 25 en 26 jaar uit Groningen, zijn dezelfde middag aangehouden voor witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en het vervaardigen van valse documenten. Het onderzoek gaat verder, de betrokkenheid van beide mannen wordt onderzocht. De verdachten zitten niet meer vast. Ze zullen zich op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden.