Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Verloop demonstraties 11 maart

Op 11 maart was de politie aanwezig op meerdere locaties in de stad om verschillende demonstraties en acties in goede banen te leiden. Demonstreren mag, maar alleen waar dit is toegestaan door de Gemeente Den Haag. In dit blog een overzicht van de ontwikkelingen.

Demonstratie in Den Haag op 11 maart 2023

Zondag 12 maart 

13.30 uur - Van de 700 aangehouden demonstranten zitten er nog vier vast. Het gaat om twee personen die op de Utrechtsebaan zijn aangehouden. Een persoon zit vast voor belediging en de ander voor belemmering en verzet toen de politie in het politiebureau zijn identiteit probeerde vast te stellen. Een politiemedewerker raakte daarbij lichtgewond. De andere twee zijn aangehouden bij de demonstratie in het Zuiderpark. Een van hen voor belediging en de ander die nog vast zit is de bestuurder van de shovel. Hij is aangehouden voor vernieling van een hek in het Zuiderpark en voor verzet bij zijn aanhouding. Daarbij raakten twee agenten lichtgewond. Hij wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Zaterdag 11 maart

21.36 uur - In totaal zijn er vandaag 700 personen aangehouden. Hiermee is deze liveblog beëindigd. Lees hier ons afrondende persbericht

21:09 uur - Brandweer Haaglanden en GHOR Haaglanden hebben 14 actievoerders in een speciaal daarvoor ingericht 'mobiel hulpdorp' op de Zuid Hollandlaan medisch gecheckt en verzorgd. Op de A12 en bij Den Haag CS raakten nog eens in totaal 4 actievoerders onwel. Zij kregen hulp van de Ambulancedienst.

21:00 uur - De A12 in Den Haag wordt op dit moment door Rijkswaterstaat schoon geveegd. Zodra dit klaar is, zal de weg vrij gegeven worden. 

20:14 uur - Burgemeester Jan van Zanen met zijn eerste reactie op de demonstraties van 11 maart. De politie rondt de actie nabij A12/Malieveld op dit moment (even na 20.10 uur) af. https://denhaag.nl/nl/in-de-stad/nieuws/pers/eerste-reactie-burgemeester-jan-van-zanen-op-demonstraties-11-maart.htm

20:14 uur - De laatste actievoerder is van de Utrechtsebaan. Zodra de weg is schoongemaakt, kan deze weer open voor het verkeer.

Het achtergelaten afval van de actievoerders.

19:50 uur - Er is een hoogwerker ter plaatse op de Utrechtsebaan om actievoerders, die de hoogte hebben opgezocht, naar beneden te halen. Vervolgens zullen deze actievoerders worden aangehouden. 

19:24 uur - Medische hulp staat klaar voor alle aanwezigen die dat nodig hebben. Het is niet waar dat de toegang tot de tenten op de Zuid Hollandlaan versperd wordt. Mensen die alsnog besluiten weg te gaan en medische hulp willen, kunnen zich melden bij de tenten van de Veiligheidsregio. Alle actievoerders hebben meermaals de kans gekregen om hun actie te beëindigen en weg te gaan. Iedereen die blijft, kiest daar bewust voor. 

De tenten van de Veiligheidsregio.

18:57 uur - Op de Utrechtsebaan zijn wij op dit moment bezig met het aanhouden van de overgebleven actievoerders.

 

Aanhoudingen op de A12.

18:15 uur – De demonstratie in het Zuiderpark is sinds 17:00 uur voorbij. Hierbij hebben alle demonstranten het veld verlaten.

18:14 uur - De hulptenten van de brandweer staan. Daar, op de Zuid Hollandlaan, kunnen mensen met onderkoelingsverschijnselen terecht voor droge kleding en een medische check.

18:04 uur – Bij de inzet van de waterwerper op de Utrechtsebaan gingen actievoeders voor het voertuig op de grond liggen en probeerden zich daaraan vast te ketenen. Dit heeft de politie voorkomen.

17:29 uur - De politie zet de waterwerper (op nevelstand) in voor actievoerders die weigerden te vertrekken. Uit voorzorg (onderkoeling) zet de brandweer op de Zuid Hollandlaan een tent neer; voor droge kleding en een medische check. De ZH laan is dicht om hulpdiensten ruimte te geven.

17:11 uur – We zien dat er gehoor gegeven wordt aan de oproep om de Utrechtsebaan te verlaten. De nog aanwezige actievoerders worden nu verneveld.

Vernevelen door de waterwerper.

16:57 uur – Het verkeer op de Zuid-Hollandlaan is in beide richtingen gestremd. In verband met de komende maatregelen bij de Utrechtsebaan. Houd rekening met verkeershinder.

16:26 uur - Wij spreken nu actief kwetsbare personen (minderjarigen en mindervaliden) aan om weg te gaan. En ook de andere aanwezigen krijgen de gelegenheid om de Utrechtsebaan te verlaten.

16:15 uur - Om 17.00 uur moet de demonstratie op en rondom de weg bij het Malieveld zijn ontbonden. Daarna zal de politie maatregelen nemen om de omgeving vrij te maken.

Kinderen bij de demonstratie bij de Utrechtsebaan.

15:49 uur - Actievoerders wordt nu verzocht om zich van de weg nabij het Malieveld te verwijderen; dit in verband met de veiligheid van zowel demonstranten als politiepersoneel. Doel is om de weg voor het donker is weer helemaal vrij te hebben.

15:38 uur - De vrachtwagens die zich zonder vergunning in het Zuiderpark bevinden krijgen een bekeuring. 

14:55 uur - Deze verdachte is aangehouden bij de Utrechtsebaan voor het beledigen van een ambtenaar in functie.

14:51 uur - Bij de aanhouding van de shovelchauffeur in het Zuiderpark zijn twee agenten lichtgewond geraakt. Dit gebeurde terwijl de verdachte zich verzette. 

14:29 uur - Actievoerders plakten stickers op de waterwerper bij de Utrechtsebaan. Hierbij is zojuist een persoon aangehouden voor belediging van een ambtenaar in functie.

13:45 uur – De A12/Utrechtsebaan kan en gaat weer deels open. Bij het Malieveld bevinden zich nog actievoerders op het wegdek. Daarom kan er nog verkeershinder zijn.

12:19 - In het Zuiderpark bij de Vreeswijkstraat heeft een shovel een afzetting eruit gereden. Meerdere vrachtwagens zijn het terrein op gereden. De shovelchauffeur is aangehouden voor vernieling, verzet tegen aanhouding, overtreden van het noodbevel. De shovel wordt in beslag genomen

12:18 - Op dit moment vorderen wij de actievoerders die de #Utrechtsebaan #A12 blokkeren om weg te gaan. Een vordering is geen vrijblijvend verzoek. Wie niet aan de vordering voldoet, pleegt een strafbaar feit en wordt aangehouden. 

12:07 - Om de veiligheid van politie en hulpdiensten te waarborgen, heeft de burgemeester zojuist toestemming gegeven om de waterwerper (met benevel-straal) in te zetten op de A12/Utrechtsebaan.

12:06 - Actievoerders zijn door de politieafzetting gebroken bij de ingang van de Utrechtsebaan en zijn een sit-down actie gestart. Zij worden gevorderd om weg te gaan. Doen zij dat niet dan worden zij aangehouden.

De demonstranten breken door de politieafzetting.

11:55 - De A12 wordt op dit moment afgesloten voor al het verkeer. Zowel stad in en stad uit. Hou rekening met verkeershinder. 

De A12 is afgesloten voor al het verkeer.

10:45 uur - Bij het Zuiderpark hebben wij bestuurders van vrachtwagens aangesproken dat hun voertuigen hier niet mogen staan. Naar aanleiding hiervan zijn de vrachtwagens vertrokken.

De politie in gesprek met de chauffeurs.

09:27 uur - Er zijn flexibele wegafzettingen om te voorkomen dat demonstranten met hun tractoren het centrum inrijden. Als de situatie daarom vraagt wordt de doorgang tijdelijk afgesloten.

De flexibele wegafzetting in Den Haag

09.08 uur - Wij zien dat er vanuit meerdere plekken tractoren onderweg zijn naar Den Haag. Wij monitoren op de wegen en spreken de bestuurders van deze voertuigen aan om Den Haag niet in te rijden. Tractoren mogen de stad niet in. De burgemeester heeft een noodbevel afgekondigd. 

08.10 uur - Zojuist hebben we een groep demonstranten die met hun tractoren op weg waren naar Den Haag aangesproken. Zij gaan hun voertuigen parkeren in Poeldijk om vervolgens met bussen naar het Zuiderpark te gaan. 

07.30 uur - De burgemeester van Den Haag heeft een noodbevel ingesteld wegens vrees voor verstoring van de openbare orde en veiligheid voor de gemeente Den Haag. Demonstranten en actievoerders die met zwaar materieel zoals een tractor willen komen, worden teruggestuurd en indien nodig vanaf de stadsgrens door de politie naar elders geleid. 

Vrijdag 10 maart

21.39 uur - Wij kregen een melding van een verdachte situatie bij het Prins Clausplein. Een aantal personen zouden voornemens zijn om over de geplaatste hekken te klimmen. Toen wij hen staande hielden, wilden zij zich niet legitimeren aan ons. Zij zijn vervolgens aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor. Hierbij hebben wij een van hen gevorderd materiaal over te dragen aan ons. Dit weigerde de persoon in kwestie vastgepakt en het materiaal ontnomen.

Lees ook het nieuwsbericht over de voorbereidingen