Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Bijna 1600 aanhoudingen bij blokkade A12 in Den Haag (update)

Laatst gewijzigd op:

Den Haag - Vandaag werd voor de zevende keer de Utrechtsebaan (A12) geblokkeerd door actievoerders. Honderden politiemensen werden ingezet om de openbare orde te handhaven. Daarbij is snel ingegrepen, waardoor de blokkade van de Utrechtsebaan (A12) rond 18.00 uur werd beëindigd. In totaal zijn 1587 mensen aangehouden.

Kort voor het middaguur verschenen actievoerders op de Utrechtsebaan en liepen de weg op. Zij hebben de tunnelbak die ze wilden blokkeren niet kunnen bereiken doordat de Mobiele Eenheid (ME) hen tegenhield voordat zij de tunnel in konden lopen. Vervolgens zijn zij voor de linie van de politie hun actie gestart. De politie heeft direct en meermaals de actievoerders gevraagd om hun actie te beëindigen en weg te gaan, kwetsbare personen werden actief aangesproken om te vertrekken. Actievoerders die niet weggingen en bleven zitten werden door de waterwerper nat gemaakt. De politie heeft de actievoerders steeds de gelegenheid gegeven om hun actie te beëindigen en weg te gaan. De actievoerders die dit niet deden, zijn aangehouden. In totaal zijn 1587 personen aangehouden.

Tekst gaat onder de afbeelding door

Inzet van de waterwerper

De meeste actievoerders, 1539 personen, zijn aangehouden voor het overtreden van de Wet openbare manifestaties (WOM). Dit is volgens het Openbaar Ministerie (OM) een gering strafbaar feit. Zover de actievoerders zich verder vreedzaam hebben gedragen ziet het OM geen meerwaarde in strafvervolging. Lees hier het persbericht van het Openbaar Ministerie. Er zijn 48 personen aangehouden voor andere strafbare feiten, zoals belemmeren, blokkeren, vernieling en belediging. Daarvan is een persoon aangehouden voor verzet bij aanhouding met letsel bij een politieagent tot gevolg. Hun zaken worden nog beoordeeld.

Onder de 1587 aangehouden actievoerders waren tien minderjarigen. Zij zijn met hun ouders of zelfstandig met de bus meegegaan. Net als bij de andere aangehouden personen die voor de WOM werden aangehouden, zijn hun gegevens niet geregistreerd en bij het verlaten van de bus direct heengezonden. Er is contact gezocht met de ouders of verzorgers en zij konden gebruikmaken van de geboden hulp. Eén van de minderjarigen is met zijn ouder overgebracht naar het hoofdbureau. Deze ouder behoort tot de groep van 48 personen die zijn aangehouden voor andere strafbare feiten. 

Blokkade

Update overige aanhoudingen

Naast de 1539 actievoerders die alleen voor het overtreden van de WOM zijn aangehouden, werden er 48 personen aangehouden voor het plegen van andere of meerdere strafbare feiten. Daarvan zit er nog één persoon vast. Deze actievoerder pleegde verzet bij zijn aanhouding en heeft daarbij een politieagent gebeten.

Er werden 11 personen aangehouden voor vernieling. Daarnaast waren er 34 personen die vermoedelijk via een afrit de Utrechtsebaan/A12 op zijn gegaan en zo een gevaar vormde voor het nog rijdende verkeer. Onder hen bevond zich ook een minderjarige met een ouder. De minderjarige is direct heengezonden bij aankomst op het hoofdbureau. De overige 33 actievoerders zijn aangehouden voor het blokkeren en belemmeren. Een persoon verzette zich daarbij, bij zijn aanhouding. Verder hield de politie nog twee mensen aan voor belemmering en belediging. Gisteravond zijn zij allemaal heengezonden.