Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

24-jarige voortvluchtige aangehouden

Laatst gewijzigd op:

Rotterdam - De politie heeft rond 08:15 uur in Amsterdam een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het dodelijke schietincident aan het Handelsplein in Rotterdam op 13 oktober. Daarbij kwam een 60-jarige Rotterdammer om het leven. Daarnaast wordt hij verdacht van betrokkenheid bij een steekincident aan de Van Hallstraat in Zutphen in de nacht van 20 op 21 oktober.

Foto: Nieuws op Beeld
De politie bracht zaterdag 21 oktober de naam en foto van de verdachte naar buiten. Sindsdien ontving de politie zo'n 500 tips in de zoektocht naar deze verdachte. De laatste 24 uur kwamen zo’n 200 tips binnen. Veel tips wezen richting Amsterdam. Amsterdamse agenten waren daarom extra alert en ook actief naar de verdachte op zoek. In de nacht van dinsdag op woensdag werden agenten van de nachtdienst op de Wallen aangesproken door mensen die de verdachte hadden gezien. Met hun aanwijzingen zijn die agenten camerabeelden van het gebied gaan terugkijken, net zo lang tot ze hem op beeld hadden. Zo wisten ze zijn laatste locaties op bepaalde tijdstippen en hadden ze actuele beelden van hoe hij er op dat moment uit zag. Die beelden zijn onderling gedeeld en agenten van de ochtend zijn met deze informatie en beelden actief op zoek gegaan. Ze zijn in de buurt gaan zoeken naar plekken waar iemand zonder onderdak op de vlucht logischerwijs zou kunnen verblijven. In die zoektocht zagen ze hem woensdagochtend daadwerkelijk lopen. De achtervolging werd ingezet. Tijdens deze achtervolging hebben meerdere mensen op straat de collega's aanwijzingen gegeven. Uiteindelijk kon door een samenspel van de tips, het actieve zoekwerk van de agenten en aanwijzingen van burgers op straat de verdachte om 8.15 uur worden aangehouden vlak buiten een hotel aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. De verdachte was ongewapend tijdens zijn aanhouding en heeft zich niet tegen zijn aanhouding verzet.

Het Openbaar Ministerie gaat nu beoordelen of tips hebben bijgedragen aan de aanhouding, welke en in welke mate. Dat zal bepalen of de beloning gaat worden uitgekeerd. Net zoals begin dit jaar is gebeurd in het onderzoek naar het dodelijk schietincident in Zwijndrecht.

Schietincident Handelsplein
Na een korte brand in een woning op 13 oktober aan het Handelsplein trof de brandweer vrijdagmorgen een zwaargewonde man aan. De man werd uit de woning gehaald en gereanimeerd, maar dat mocht helaas niet baten. De 60-jarige bewoner van het pand overleed ter plekke.  De man bleek slachtoffer te zijn van een schietincident.

Steekincident Van Hallstraat Zuthpen
Een ruzie in een woning aan de Van Hallstraat in Zutphen liep uit de hand. Daarbij heeft de verdachte vermoedelijk een 32-jarige man uit Zutphen gestoken. Dat bleef bij een lichte verwonding, doordat het slachtoffer wist te ontsnappen en de politie kon bellen. Het slachtoffer hoefde daardoor ook gelukkig niet naar het ziekenhuis.


Dank
Politie en het Openbaar Ministerie bedanken iedereen voor het meedenken, delen van informatie en het uitkijken naar de verdachte. Heel Nederland leefde afgelopen dagen mee. Zowel politiecollega’s uit het hele land als burgers die massaal getipt hebben. In het bijzonder de collega’s in Amsterdam. We zijn heel blij, vooral voor het slachtoffer uit Zutphen en de nabestaanden van het slachtoffer uit Rotterdam, dat we de verdachte hebben kunnen aanhouden.