Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Onderzoek naar explosies bedrijfspand Herestraat Groningen

Inwoners van Groningen werden op 12 september omstreeks 23:40 uur opgeschrikt door twee harde knallen in de binnenstad. Politieonderzoek wijst uit dat in de Herestraat in Groningen bij een bedrijfspand twee explosieven tot ontploffing zijn gebracht. De politie gaat uit van opzet.

Politieauto

Als gevolg van de explosies is kort een brand ontstaan. De schade aan het bedrijfspand is groot. Ook in de omgeving van het pand zijn door de kracht van de explosieven meerdere ruiten gesprongen. Er is gelukkig niemand gewond geraakt. Het is nog niet bekend wat de explosie veroorzaakte.

Kleine, zwarte auto
De politie is gelijk een onderzoek gestart. Nadat de situatie veilig genoeg was is er forensisch onderzoek gedaan in en rondom het pand. Er zijn goederen aangetroffen die wijzen op brandstichting en die mogelijk te maken hebben met de explosie. Deze goederen zijn in beslag genomen voor onderzoek.

Ook is gesproken met meerdere getuigen en zijn diverse camerabeelden uit de omgeving bekeken en veiliggesteld. In de nabijgelegen Raamstraat is rondom het tijdstip van de explosies een donkerkleurige, kleine auto gesignaleerd. Deze auto reed hard weg. Of de auto verband houdt met het incident, is op dit moment niet bekend. Als u meer informatie heeft over (de route van) dit voertuig, vragen we u dit met ons te delen.

Eerder explosief bij zelfde bedrijfspand
In juli van dit jaar raakte hetzelfde pand ook beschadigd door een explosie. In dat onderzoek wordt gekeken of er een verband is met geweldsincidenten in Oude Pekela en Winschoten. Voor deze explosie is nog geen verdachte aangehouden. Ook in het onderzoek naar de explosies van 12 september wordt onderzocht of er een verband is met eerdere incidenten.

Heeft u iets gezien of gehoord?
Heeft u nog niet met de politie gesproken maar heeft u rondom het tijdstip van de explosies iets opvallends gezien of gehoord? Dan komen we graag met u in contact. Ook als in of rondom de Herestraat een kleine, donkerkleurige auto heeft gezien, willen we dat graag weten. Woon of werk je in de omgeving en is er mogelijk iets vastgelegd op een deurbel- of beveiligingscamera? Neem dan contact met ons op. Bel te politie op 0900-8844. Wil je informatie kwijt maar blijf je liever anoniem? Bel dan Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Woon of werk je in het gearceerde gebied en heb je beelden? Neem contact met ons op!

UPDATE 15 september (16:00 uur): 
 

Het onderzoek naar de explosies bij een bedrijfspand in de Herestraat is in volle gang. Er is sporenonderzoek verricht en we doen een uitgebreid buurtonderzoek. Daarbij kijken we ook of we camerabeelden kunnen veiligstellen.

Kleine donkerkleurige auto
We zijn nog steeds op zoek naar informatie over een kleine donkerkleurige auto die mogelijk betrokken was bij de explosies. Of de auto verband houdt met het incident, is op dit moment niet bekend. Het zou kunnen gaan om een vluchtauto. Heeft u meer informatie over (de route van) dit voertuig? Of woont u in de (wijde) omgeving van de Herestraat en de Kleine Raamstraat en heeft u beelden van bijvoorbeeld een dashcam of deurbelcamera? Dan vragen we u dit met ons te delen.

Mogelijk belangrijke getuige(n)
Daarnaast zijn we op zoek naar één of twee mogelijk belangrijke getuigen. Uit het onderzoek komt naar voren dat vlak na de explosie een man zou zijn weggelopen en dat diegene iets zou hebben geroepen over de explosies. Het is niet duidelijk of deze man iets te maken heeft gehad met de explosies. Wel zou de man zijn aangesproken door een (jonge) vrouw. We denken dat zowel de man als de (jonge) vrouw voor ons belangrijke getuigen kunnen en daarom willen we graag met hen in gesprek. Ben jij de man of de jonge vrouw? Meld je dan bij de politie.

Routes van verdachten
We zoeken tevens camerabeelden vanuit een vrij brede omgeving die ons iets kunnen vertellen over hoe mogelijke verdachten in de Herestraat zijn terechtgekomen en hoe ze weg zijn gegaan. Heeft u beelden vanuit het gearceerde gebied of vlak daarbuiten? Dan willen we u vragen om die beelden met ons te delen. Zelfs de kleinste details kunnen voor ons belangrijk zijn. We zijn specifiek op zoek naar beelden in de periode van 23:00 uur tot 01:00 uur, vlak voor en na het incident. Maar het kan ook zijn dat op beelden van eerder in de avond verdachte personen of voertuigen te zien zijn. We willen u daarom vragen om al vanaf 20:00 uur naar de beelden te kijken.

Neem contact met ons op
Heeft u tips of informatie in dit onderzoek? Heeft u iemand horen praten over de explosies? Gedraagt iemand zich verdacht? Laat het ons dan weten. Bel met de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of deel je informatie via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Heb je camerabeelden dan kun je ook met die nummers bellen. Daarnaast kun je beelden ook uploaden via onderstaand tipformulier of op Politie.nl.

Team Criminele Inlichtingen
U kunt met informatie ook terecht bij het Team Criminele Inlichtingen. Het team TCI van de politie is getraind in het vertrouwelijk en in het geheim inwinnen van informatie van tipgevers die beschermd moeten worden. U kunt uw informatie veilig en afgeschermd bij hen kwijt via 088 - 6617734.

Bekijk voor meer informatie ook onze speciale Gezocht-pagina.

Bel met de politie

Bel 0900-8844

Bel met Team Criminele Inlichtingen

Bel Team Criminele Inlichtingen