Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Vuurwapen aangetroffen bij aanhoudingen in West

Gepubliceerd op:

Amsterdam - De politie heeft in de nacht van donderdag 11 op vrijdag 12 april rond 01.30 uur twee mannen aangehouden op de Oostzaanstraat na een melding van mogelijk dealen. Toegesnelde agenten treffen in de nabijheid van de aanhouding ook een doorgeladen vuurwapen aan. Eerder op de avond zijn in dezelfde straat kogelhulzen aangetroffen die mogelijk verband houden met een eerdere explosie in de straat.

In de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 april is iets voor 3.00 uur een explosief tot ontploffing gebracht in een portiek in dezelfde straat. Door de kracht van de explosie is de gevel vernield. Niemand raakte daarbij gewond. De recherche onderzoekt of er een verband is tussen de aanhoudingen, de kogelhulzen en de eerdere explosie. De twee verdachten, Amsterdammers van 17 en 20 jaar, worden verdacht van vuurwapenbezit. Zij zijn ingesloten voor nader onderzoek, het vuurwapen is in beslag genomen.

Iets gezien?
De recherche kan in het onderzoek naar de explosie de hulp van getuigen goed gebruiken. Heeft u iets gezien voor, tijdens of na de explosie? Of heeft u bijvoorbeeld beeldmateriaal afkomstig van beveiligingcamera’s, videodeurbellen of dashcam’s? Dan komt de recherche graag met u in contact. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. 

Explosies
Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte - waar volop gewerkt en geleefd wordt - en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.