Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Direct hulp bij digitale criminaliteit

Laatst gewijzigd op:

Utrecht - Slachtoffers van digitale criminaliteit krijgen vanaf 15 april in Midden-Nederland de mogelijkheid om gepaste hulp te krijgen. Door direct te bellen met de politie kan er een inschatting worden gemaakt welke soort hulp er nodig is.

Cybercrime

Vanaf 15 april komt de politie in Midden-Nederland niet meer alleen voor traditionele criminaliteit, maar ook voor digitale criminaliteit langs bij een slachtoffer. Bij een woninginbraak stellen we sporen veilig, het is belangrijk dat we dit bij digitale criminaliteit ook doen. En het is voor de slachtoffers belangrijk dat ze hulp krijgen. Uit de praktijk blijkt dat mensen zich schamen als ze digitaal opgelicht zijn en niet meer op het internet durven.

Voor welke feiten?
De politie kom ter plaatse bij vormen van phishing, (bank)heldeskfraude, vriend-in-noodfraude, ransomware, sextortion/sexting en bank/ceo fraude (niet bij aan- en verkoopfraude). Het slachtoffer bepaalt zelf of hij politie ter plaatse wil hebben of dat wordt volstaan met een online aangifte via www.politie.nl. Door bij het slachtoffer thuis te komen kan soms verdere schade voorkomen worden. Bij bankhelpdeskfraude komen criminelen namelijk vaak nog de bankpas ophalen. Door hier op tijd van te weten en op te anticiperen pakken we ook deze daders.

Bellen en aangifte doen
Ben je slachtoffer geworden van digitale criminaliteit, bijvoorbeeld van phishing of bankhelpdeskfraude, dan moest je voorheen vaak een afspraak maken om aangifte te doen. Dat is vanaf 15 april verleden tijd. Er kan nu voor digitale criminaliteit gebeld worden naar de politie, een centralist van de meldkamer bepaalt dan of er politie aan de deur komt of dat hij het zelf direct kan afhandelen. In de meeste gevallen van digitale criminaliteit zal het slachtoffer online aangifte moeten doen via www.politie.nl. Zo kunnen alle gegevens landelijk geanalyseerd worden waardoor de pakkans van de dader wordt vergroot. We zien in de praktijk dat daders wel eens fouten maken en die kunnen leiden tot identificatie van die dader. Ook kan de politie ter plaatse of op het bureau helpen met het invullen van de online aangifte.

Mentale impact
De mentale schade van digitale criminaliteit is voor sommige mensen groot. Het kan net zo voelen als bijvoorbeeld een woninginbraak. Slachtoffers schamen zich vaak als ze online zijn opgelicht en denken dat ze het hadden kunnen voorkomen. Ze voelen zich online niet meer veilig. Door de slachtoffers direct de juiste hulp te bieden hoopt de politie hier verschil in te kunnen maken.