Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Verdachte babbeltruc aangehouden door melding van beoogd doelwit

Laatst gewijzigd op:

Amsterdam - Afgelopen maandagavond 15 april krijgt de politie een verontrustende melding binnen van een 78-jarige mevrouw: ze geeft aan verdachte telefoontjes te krijgen van de ‘politie’. De zogenaamde agenten aan de lijn willen haar waardevolle spullen komen ophalen om ze veilig te stellen. Een poging om de Amsterdamse te bestelen en dankzij haar melding kunnen echte politieagenten kort daarna een 15-jarige verdachte aanhouden.

embleem, logo, detail, close-up, algemeen, Foto: Korpsmedia / Peter Monteny

Rond 17.15 uur wordt mevrouw gebeld door een vrouw die beweert politieagent te zijn. De vrouw vertelt dat er die nacht ervoor een verdachte situatie in de straat van mevrouw was en dat ze bij de aanhouding van twee mannen een briefje vonden met haar adres. Twee andere mannen zouden zijn ontvlucht en de ‘agent’ aan de telefoon maakt zich zorgen dat zij mogelijk het huis van de vrouw in de gaten houden om later in te breken.

Waardevolle spullen

Vervolgens stelt de beller allerlei vragen over mogelijke waardevolle spullen in de woning.  Het slachtoffer antwoordt dat ze die niet heeft. De vrouw aan de andere kant van de lijn legt vervolgens toch uit dat mevrouw zich gratis kan verzekeren bij de politie voor als haar waardevolle spullen worden gestolen. Ze kan dan gemakkelijk haar geld terugkrijgen.

Na het beantwoorden van de vragen krijgt het slachtoffer argwaan en twijfels over of ze echt met de politie te maken heeft. Het slachtoffer blijft wel aan de lijn en vraagt of de beller kan bewijzen dat zij daadwerkelijk van de politie is. Vervolgens wordt de verbinding verbroken. Daarna belt het slachtoffer zelf de échte politie, omdat ze situatie niet vertrouwt.

Geld ophalen

De melding wordt direct serieus opgepakt en politieagenten snellen zich naar de woning van het slachtoffer in Amsterdam-Oost. Bij aankomst van de agenten krijgt het slachtoffer opnieuw een belletje van de vrouw die ze eerder sprak. Het slachtoffer vertelt de beller vervolgens een smoesje over geld dat zij voor de zekerheid naar de buurman gaat brengen. Dan antwoordt de vrouw dat zij het geld wel kan ophalen en dit in een kluis op het politiebureau kan bewaren. In overleg met de agenten in haar woning gaat het slachtoffer hierop in en weet zo te regelen dat er iemand niet veel later het geld op komt halen. Wanneer er bij de mevrouw wordt aangeklopt, doet de politie open en houdt de verdachte voor de deur aan. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Amsterdam.

Pas op!

De recherche doet verder onderzoek naar de zaak en de rol van de aangehouden verdachte. Het bleef hier gelukkig bij een poging om het slachtoffer te bestelen, dankzij haar eigen oplettendheid. Wees je ook bewust van de manieren waarop daders je met smoesjes kunnen proberen op te lichten en weet dat de politie nooit langs zal komen om waardevolle spullen veilig voor je te bewaren. Mocht je in zo’n zelfde situatie belanden, neem dan voorbeeld aan het slachtoffer in deze zaak en neem direct contact op met de politie.