Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Drie personen aangehouden voor ID-fraude en Marktplaatsoplichting

Laatst gewijzigd op:

Delft - De politie heeft op dinsdag 16 april in Delft twee mannen aangehouden op verdenking van ID-fraude op grote schaal. Na uitgebreid onderzoek kwamen deze verdachten in beeld.

Cybercrime

Na een fraudesignaal van de ING-bank startte de politie een onderzoek op. In samenwerking met de ING kreeg de politie deze verdachten in beeld. Uit onderzoek bleek dat deze verdachten zich op grote schaal bezighielden met ID-fraude. Middels die ID-fraude zouden zij duizenden euro’s afkomstig van bankhelpdeskfraude hebben witgewassen. Daarnaast is ook een derde verdachte aangehouden op verdenking van Marktplaatsoplichting op grote schaal. Tijdens de aanhoudingen werd er ruim 30.000 euro contant geld in beslag genomen.

Voorgeleiding

De drie mannen van 20, 23 en 24 jaar uit Delft zitten vast en worden gehoord. Op vrijdag 19 april worden zij voorgeleid aan een rechter-commissaris.

Aanpak cybercrime

Naast opsporing richten politie en justitie zich ook steeds meer op het voorkomen en verstoren van cybercrime. Zowel nationaal als internationaal wordt er met verschillende partijen en organisaties samengewerkt.

Benieuwd naar hoe cybercriminelen te werk gaan? Beluister de podcasts op Spotify van ‘Digitaal Beroofd’. Met ‘Digitaal Beroofd’ kruipt de luisteraar als het ware in het hoofd van een slachtoffer en ontdekt hoe daders te werk gaan. Politie, OM, en wetenschap geven een unieke kijk achter de schermen van deze snelgroeiende vorm van criminaliteit. Alles over bankhelpdeskfraude vind je ook op deze speciale pagina van de politie. 

Doe altijd aangifte!

Is er iemand in jouw omgeving slachtoffer geworden of ben je zelf slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte bij de politie! Bel ons op 0900-8844 om een afspraak te maken. Hoe meer informatie wij hebben over deze vorm van cybercrime, hoe beter we daders kunnen opsporen.

Trap er niet in

  • Uw bank stuurt nooit een medewerker thuis langs om uw bankpas, inlogapparaatje voor internetbankieren, pincodes of sieraden af te halen.
  • Uw bank vraagt nooit aan de telefoon of in een tekstbericht om geld over te boeken naar andere rekeningen, ook niet in noodgevallen.
  • Uw bank vraagt nooit om uw bankpas of inlogapparaatje voor internetbankieren per post op te sturen, ook niet via hun website.
  • Uw bank vraagt nooit aan de telefoon of in tekstberichten om uw pincodes, wachtwoorden of andere beveiligingscodes af te geven.
  • Uw bank vraagt nooit om toegang tot uw computer of smartphone of om software of apps op uw computer, tablet of smartphone te installeren.

Wat kan ik doen als ik er toch intrap?

Bel direct uw bank en volg de aanwijzingen van de bankmedewerker. Doe altijd aangifte! Bel 0900-8844 of via de website van de politie.