Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Blog: School shooting

Gepubliceerd op:

Nederland - ‘De avonddienst is zoals gebruikelijk: de telefoons rinkelen onophoudelijk met spoedmeldingen en we vliegen van hot naar her. Toch lukt het maar net om de meeste meldingen aan de dienstdoende collega's uit te geven.'

schoolgang

'Ik pak de volgende telefoonoproep aan. De melder klinkt als een jonge jongen en op de achtergrond hoor ik veel geschreeuw en druk gepraat. Er blijkt een man met een geweer door de gangen van een scholengemeenschap te lopen. De jongen aan de lijn is in paniek.

Beelden van een school shooting, zoals die  in Amerika flitsen door mijn hoofd.

En nu? De beveiliging van de school wordt gebeld, en achter de schermen wordt koortsachtig overlegd. De specialistische eenheid van de politie moet komen opdraven. En we vragen of er een helikopter de lucht in kan om vanuit de lucht de boel in de gaten te houden.

Nog voordat we alles denken geregeld te hebben, klinken de verlossende woorden via onze headset: ‘We hebben de verdachte in de boeien geslagen en ontwapend. De situatie onder controle.’

De man met het geweer bleek een leerling te zijn van de school. Hij was bezig om een filmpje te maken van een overval. Hoe stom kun je zijn?

De volgende melder dient zich alweer aan. We gaan verder; een klacht van geluidsoverlast…'