Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Meerdere verdachten aangehouden na explosie drugslab

Laatst gewijzigd op:

Herveld - Op maandag 12 februari kreeg de politie een melding van een explosie in een schuur aan de Merkenhorststraat. Ter plaatse bleek in de schuur een drugslab gevestigd te zitten. In totaal zijn er acht verdachten aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid.

Algemeen foto politie

Eén van de verdachten vertrok kort na de explosie in een auto en reed weg. Op basis van onderzoeksinformatie werd deze persoon door de collega’s van de eenheid Midden-Nederland gesignaleerd en na een korte achtervolging aangehouden op de Papendorpseweg vlakbij de A12. Deze persoon is met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De auto is ter plaatse gecontroleerd.  

De overige zeven verdachten werden aangetroffen op het terrein waar ook het drugslab zit. De rol van alle aangehouden verdachten wordt onderzocht. Het onderzoek naar het drugslab is in volle gang. Mensen die iets gezien of gehoord hebben, kunnen dit melden via 0900 - 8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000.

Hoe herken je een drugslab?

  • Een drugslab zit op een locatie die niet opvalt in de omgeving en is vaak goed afgeschermd met geblindeerde ramen en deuren;
  • Drugslabs hebben vaak grote toegangsdeuren waar bestelbussen door naar binnen kunnen rijden. Zo zie je niet dat er jerrycans of vaten in- en uitgeladen worden;
  • Soms zijn er camera’s, alarminstallaties, honden of boobytraps;
  • Binnen is het vaak rommelig en onoverzichtelijk;
  • Er is stromend water en elektriciteit;
  • Er staan allerlei apparaten en materialen: glaswerk, weegtoestellen, mengkuipen, jerrycans en vaten met chemicaliën, centrifuges, tabletteermachines, vrieskisten, drukvaten, vacuümpompen en gasflessen.

Wat moet je doen als je een drugslab ontdekt? 

Breng altijd eerst jezelf in veiligheid. Ga er niet vanuit dat je veilig bent als je geen chemische geur ruikt. Er is altijd kans op giftige stoffen, een explosie of brand. Bel, op een veilige afstand van het lab, de politie op 112. Of bel naar Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000.

Noteer, als de situatie veilig is, bijzonderheden, zoals: nummerborden, auto’s, signalementen en opvallende activiteiten.

2024067084 AM