Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Politie zoekt tips over afvaldumpingen in Smilde, Beilen en Jubbega

Laatst gewijzigd op:

Smilde - De politie is op zoek naar tips over dumpingen van mogelijk drugsafval op 8 en 9 februari in Smilde, Beilen en Jubbega. Heb jij iets gezien van deze dumpingen?  Of weet je meer? Neem dan contact op en dat kan ook anoniem.

In totaal zijn op drie plekken tientallen vaten en jerrycans aangetroffen met daarin vloeistoffen, danwel chemicaliën. Er zijn monsters genomen van de verschillende vaten en daaruit moet nog blijken of het gaat om drugsafval. Daar houden we voor nu wel rekening mee.

  • Smilde
    Agenten vonden op 9 februari rond 17:00 uur tientallen vaten en jerrycans met daarin vloeistoffen achter een pand aan de Veenhoopsweg in Smilde. Er is ook onderzoek gedaan in het nabijgelegen pand. Daar was geen sprake van verdachte omstandigheden.
  • Beilen
    Eerder op de dag kreeg de politie een melding van een dumping van ongeveer zestien jerrycans in een sloot naar de N381 bij Beilen (ter hoogte van hectometerpaal 57,4).
  • Jubbega
    In Jubbega werden op 8 februari ongeveer vijftien jerrycans in een sloot en weiland langs de Nijeberkoperweg in Jubbega gevonden.

Opvallend
We doen onderzoek naar deze drie dumpingen. Het is opvallend dat de dumpingen op relatief korte afstand en in een korte periode zijn gedaan. In het onderzoek kijken we of er een verband is tussen de drie dumpingen, maar we hebben daar nog geen duidelijkheid over. Het kan ook heel goed zijn dat het losse dumpingen zijn. We hopen daarom ook dat iemand iets heeft gezien van één van de dumpingen. Ook kan het zijn dat er bij u in de buurt sprake is van andere verdachte omstandigheden.

Getuigen gezocht
Heeft u de afgelopen weken iets gezien van een afvaldumping? Zoals verdachte vervoersbewegingen, het af- en aanrijden van busje(s) of mensen die sjouwen met vaten of ander afval. Heeft u beelden uit deze omgeving waarop iets verdachts te zien is? Of heeft u het vermoeden dat erbij u in de omgeving een drugslab is? Deel deze informatie dan met de politie via 0900-8844, onderstaand tipformulier of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Schadelijk en grote gevaren
Dumpingen van chemisch- of drugsafval zijn gevaarlijk omdat de stoffen zeer brandbaar, sterk bijtend of giftig kunnen zijn. Ook kunnen de chemicaliën in het grondwater terechtkomen, wat leidt tot waterverontreiniging, met alle schadelijke gevolgen van dien. Het opruimen van het afval kost de maatschappij veel geld. Het afval is mogelijk afkomstig uit een drugslab en die brengen ook grote gevaren met zich mee. Zo kunnen bijvoorbeeld chemicaliën ontbranden of ontploffen en kunnen giftige stoffen ontsnappen. Ook de opslag van de chemicaliën die benodigd zijn bij de productie, kan levensgevaarlijk zijn.

Hoe herken je een drugslab?
Een teken van een drugslab is bijvoorbeeld de aanwezigheid van een sterke synthetische geur (anijsachtig of chemisch prikkelend, zurig of aceton). Ook zijn bij zo’n gebouw vaak kieren en/of ramen afgekit met purschuim. Verder kunnen de ramen beslagen zijn, afgeplakt of bedekt; de gordijnen gaan bijvoorbeeld nooit open.

Wat doet Meld Misdaad Anoniem met uw melding?
M. maakt een anonieme melding op en stuurt deze door naar één of meerdere partners, zoals de politie en andere opsporingsdiensten. Deze partners kunnen dan niet direct ergens binnenvallen of iemand aanhouden. Een anonieme melding moet eerst worden getoetst. Kloppen de gegevens in de melding en is er meer over een verdachte of adres bekend? Nader onderzoek kan nieuwe feiten opleveren. Onderbouwen de feiten de anonieme tip? Dan kan de politie overgaan tot actie.