Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

FAST NL pakt voortvluchtige Poolse moordenaar in Schijndel

Zaterdagochtend 3 februari werd een 43-jarige Poolse man aangehouden in Schijndel door de DSI. De man, een gerenommeerd oud-MMA-vechter (mixed martial arts), werd in Polen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens een dubbele moord, gepleegd in zijn woonplaats Bedzin op Oudejaarsdag 2005. Hij sloeg een man en een vrouw in hun woning meerdere malen met een stomp en scherpgerand voorwerp op het hoofd met de opzet hen te doden. Beiden overleden aan de gevolgen. 2 dagen na zijn daad stak hij de flatwoning van het paar in brand, waarna hij de vlucht nam.

aanhouding, politieagent boeit verdachte, Foto: Korpsmedia politie

Levenslange gevangenisstraf

Hij werd in 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, die in 2021 onherroepelijk werd verklaard. De veroordeelde zou volgens de Poolse autoriteiten naar Nederland zijn gevlucht en zich daar schuilhouden onder een valse identiteit en mogelijk werkzaam zijn in de bouw. De Poolse autoriteiten vaardigden op 20 juni 2021 een Europees Aanhoudingsbevel uit, zodat buitenlandse opsporingsautoriteiten met de zaak aan de slag konden.

ENFAST
De zaak kreeg prioriteit binnen het ENFAST-netwerk, het Europese netwerk van gespecialiseerde politieteams die zich bezighouden met de opsporing van voortvluchtigen. Deze teams verlenen elkaar bijstand en FAST Polen zocht in oktober 2021 de samenwerking met FAST NL. Op dat moment bleek de informatie echter onvoldoende om het juiste spoor te vinden. In november 2023 werd de zaak op ‘Europe’s Most Wanted’ website geplaatst en kwamen er nieuwe aanwijzingen uit Polen en Nederland, die het vermoeden van zijn aanwezigheid in Nederland versterkten. Het Nederlandse Fugitive Active Search Team (FAST NL) beet zich vast in de zaak en na een intensieve samenwerking met FAST Polen leidde dit vandaag tot de aanhouding van deze langdurig voortvluchtige moordenaar.

De arrestant zal worden voorgeleid en de rechtbank in Amsterdam beslist over zijn overlevering naar Polen.

FAST NL en DSI zijn onderdeel van de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO).