Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Agent raakt gewond bij aanhouding verdachte

Gepubliceerd op:

Amsterdam - Een agent is dinsdagmiddag 6 februari gewond geraakt tijdens een aanhouding aan het Delflandplein in Nieuw-West. De verdachte - een 28-jarige Aalsmeerder - verzette zich en nam de agent in een verwurging. Uiteindelijk is de man aangehouden. De agent heeft letsel aan zijn strottenhoofd opgelopen en is daarvoor behandeld door de ambulancedienst.

Twee agenten hielden rond 17.15 uur bij een verkeerscontrole een voertuig staande op de kruising van de Fregelaan met de Delflandlaan. Omdat de twee mannen in het voertuig geen identiteitsbewijs bij zich hadden, werden ze aangehouden en moesten zij uitstappen. De agenten wilden daarop in het voertuig zoeken naar hun identiteitsbewijzen. Terwijl de bestuurder van de auto - een 20-jarige Amsterdammer - kon worden aangehouden voor de wet op de identificatieplicht, zag de bijrijder kans om weg te rennen in de richting van het Delflandplein.

Stroomstootwapen
Een agent wist hem te achterhalen, maar de verdachte verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Hierdoor voelde de agent zich genoodzaakt zijn stroomstootwapen in te zetten. Toen hij daarna de man wilde boeien, nam de verdachte hem onverwachts in een verwurging. De agent raakte gewond. Daarna is de verdachte, met versterking, alsnog aangehouden en naar een cel overgebracht. Tegen hem is aangifte gedaan door de agent (poging doodslag).

Geweld tegen politiemensen
De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. Bij agressie en geweld tegen politieambtenaren staat de politie pal achter haar medewerkers. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Afgesproken is dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd.

Getuigen
De politie onderzoekt de zaak en zoekt ondanks de aanhoudingen getuigen. Heeft u iets opvallends gezien op het Delflandplein ten tijde van het incident? Laat het ons weten. Dat kan via onderstaand tipformulier.