Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Demonstratie vroegtijdig gestopt door geweld

Laatst gewijzigd op:

Arnhem - De politie heeft zaterdagmiddag drie verdachten aangehouden bij een demonstratie waarbij een Koran verbrand zou worden. Zij voldeden niet aan een bevel of vordering door de politie. De demonstratie in Arnhem was aangevraagd door Pegida, waarna er een tegendemonstratie op gang kwam. Er ontstond zoveel dreiging dat het niet meer mogelijk was om de demonstratie veilig te laten verlopen. De politie heeft meerdere keren geprobeerd om met de Mobiele Eenheid een plek te creëren voor de demonstratie, maar dat lukte niet. Toen een demonstrant werd aangevallen, is de demonstratie vroegtijdig beëindigd. Drie politieagenten zijn lichtgewond geraakt. De politie start een onderzoek naar relschoppers die geweld gebruikten.

ME-bus

De aangekondigde demonstratie viel binnen de kaders van wet en regelgeving en kon daarom doorgang vinden. Er kwam een tegendemonstratie, waarna er door gemeente en politie veelvuldig gepoogd is de tegendemonstratie te verwijzen naar een andere locatie. Hierop werd geen gehoor gegeven waardoor de burgemeester een noodbevel uitgevaardigd heeft met oog op de handhaving van de openbare orde. Er waren ook relschoppers die bereid waren om geweld te gebruiken om de demonstratie te voorkomen. De politie schaalde daarom snel op met onder andere ME om de veiligheid van de demonstranten te waarborgen Meerdere keren moest de demonstratie onderbroken worden omdat er geweld dreigde, waarbij de politie de demonstrant van Pegida in veiligheid moest brengen. Uiteindelijk moest de demonstratie afgebroken worden.

'Geweld onacceptabel'

 ‘In een democratie hebben mensen het recht om te demonstreren. Dat is een groot goed. Het verbranden van een heilig boek, in dit geval de Koran, is in Nederland niet verboden. Het is uiteraard heel begrijpelijk dat zo’n actie veel in mensen losmaakt, maar het is onacceptabel om dan geweld te gebruiken. Er zijn vandaag diverse personen gewond geraakt en het recht op demonstratie is niet tot uitvoering kunnen komen. Dat betreur ik ten zeerste’, aldus burgemeester Marcouch.

Wie heeft er tips?

De politie start onder leiding van het Openbaar Ministerie met een onderzoek naar de relschoppers die verantwoordelijk zijn voor het geweld. Er gaan op social media al beelden rond, maar de politie is ook op zoek naar meer beelden waarop de ongeregeldheden te zien zijn. Hebt u beelden of tips die kunnen helpen in het onderzoek? Bel dan de politie via 0900 - 8844.