Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Acht aanhoudingen en doorzoekingen bij onderzoek naar drugshandel en witwassen

Gepubliceerd op:

Enschede - Vandaag zijn acht aanhoudingen verricht naar aanleiding van een politieonderzoek naar drugshandel en witwassen. De verdachten, allen woonachtig in Enschede, zijn aangehouden op verschillende locaties. Eén verdachte, een man van 39 jaar, is aangehouden op verdenking van drugshandel en witwassen. De zeven andere verdachten (twee mannen van 29 en 36, vijf vrouwen van 23, 29, 31, 32 en 61) worden allen verdacht van witwassen en in één geval bezit vuurwapen.

De woningen van de verschillende verdachten zijn door de politie doorzocht. Daarbij zijn onder andere auto’s, grote contante geldbedragen, dure merkartikelen en gegevensdragers in beslag genomen. Ook is een aantal vuurwapens aangetroffen en in beslag genomen. De politie sluit niet uit dat op een later moment nog meer aanhoudingen volgen.

Wat is witwassen?

Witwassen is een vorm van ondermijning: het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat om geld afkomstig van criminele activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel, diefstal, sociale en fiscale fraude. Het geld wordt vervolgens vaak gebruikt om een dure levensstijl te bekostigen en uitgegeven aan bijvoorbeeld auto’s, huizen, dure kleding of accessoires. Met witgewassen geld kunnen criminelen ook invloed krijgen op personen, ondernemingen en legale sectoren. Een ernstige bedreiging voor de economie, die serieus wordt genomen door politie, OM en andere partners.

2023218271 ^JH