Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

UPDATE 12 januari: opnieuw aanhoudingen voor belaging politie tijdens Oudjaarsnacht

Laatst gewijzigd op:

Nieuw-Beijerland - Tijdens Oudejaarsnacht zijn politiemensen op drie plekken in Nieuw-Beijerland belaagd met zwaar vuurwerk. Er is een onderzoek gestart om uit te zoeken wat er exact gebeurd is en wie er verantwoordelijk waren voor deze acties. In de afgelopen weken zijn er zes verdachten uit Nieuw-Beijerland (drie 17-jarigen, een 18-jarige, een 19-jarige, een 20-jarige jarige man uit Nieuw-Beijerland) en één verdachte uit Piershil (22-jarige man) aangehouden voor het incident op de Achterstraat, waarbij agenten gewond raakten. UPDATE: op 12 januari werd opnieuw een aanhouding verricht voor het incident op de Achterstraat. Het gaat om een 22-jarige man uit Nieuw-Beijerland. Dit brengt het totaal aantal aanhoudingen voor het incident aan de Achterstraat op acht.

Surveillerende agenten waren in de nacht van zondag 31 december op maandag 1 januari rond 01.15 uur aanwezig in Nieuw-Beijerland. Er woedden meerdere brandjes, waarvoor de brandweer ter plaatse was. De Mobiele Eenheid werd ingezet, om een veilige werkomgeving te creëren voor brandweerpersoneel. 

In de Wilhelminastraat werden agenten belaagd door een groep jongeren. Gelukkig raakte hierbij niemand gewond en kon direct een 20-jarige man uit Nieuw-Beijerland worden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij dit incident. 

Op de kruising van de Middelstraat met de Kerkstraat was de brandweer aanwezig voor het blussen van een brand. Ook hier werd zowel de brandweer als de politie bekogeld met vuurwerk. Voor dit incident werd een 19-jarige man aangehouden. Hij is gehoord en op 1 januari heengezonden, omdat op het moment van verhoor de rol van deze man bij het incident onvoldoende vastgesteld kon worden.

Ook op een andere locatie ter hoogte van de Achterstraat werden hulpverleners belaagd en bekogeld met zwaar vuurwerk. Twee agenten raakten hierbij gewond: één agent liep brandwonden en een piep in zijn oor op. Een andere agent hield brandwonden en een uniform met brandplekken aan het incident over. Op dinsdagavond 2 januari hebben agenten van Team Parate Eenheid (TPE) van de politie twee mannen van 19 en 20 jaar uit Nieuw-Beijerland aangehouden voor dit incident op verdenking van poging doodslag. De 19-jarige man is de man die op 1 januari in eerste instantie werd heengezonden. Op basis van onderzoek kon hij op 2 januari alsnog worden aangehouden voor het incident op de Achterstraat. In de dagen daarna zijn er voor ditzelfde incident drie 17-jarige jongens, een 18-jarige man en 22-jarige man uit Nieuw-Beijerland aangehouden, net als een 22-jarige man uit Piershil. Een deel van deze mannen had (net als tientallen andere mensen) naar aanleiding van incidenten tijdens eerdere jaarwisselingen voorafgaand aan deze jaarwisseling een brief gekregen van de burgemeester. Hierin werd een beroep op hen gedaan om zich te gedragen tijdens de jaarwisseling. 

In totaal zijn er negen aanhoudingen verricht voor de drie incidenten in Nieuw-Beijerland (één voor het incident in de Wilhelminastraat en acht voor het incident aan de Achterstraat). 

Opsporingsonderzoek gestart
Inmiddels hebben meerdere agenten die in Nieuw-Beijerland belaagd werden met vuurwerk aangifte gedaan. Sectorhoofd Zuid-Holland Zuid Dennis den Os: “Hulpverleners, zoals agenten, komen in dienst om de samenleving veilig te houden en hulp te bieden waar nodig. Zij moeten na hun dienst veilig en heelhuids naar huis kunnen gaan. Geweld tegen hulpverleners, op wat voor manier dan ook, is onacceptabel. We moeten er alles aan doen om degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, voor de rechter te brengen”. Daarom is de recherche in samenwerking met het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart om uit te zoeken wie er verantwoordelijk waren voor deze acties en voor het verwonden van de agenten. Uit het onderzoek blijkt inmiddels dat ook op 30 december ongeregeldheden plaatsvonden in Nieuw-Beijerland. Daarom focust het onderzoek zich, naast de focus op de jaarwisseling, ook op 30 december.

U kunt ons helpen; deel uw beelden
Het onderzoeksteam komt graag in contact met mensen die meer informatie of beelden hebben. Heeft u camerabeelden van 30 december of de jaarwisseling, bijvoorbeeld gefilmd met een mobiele telefoon, dashcam of deurbel? Of heeft u andere informatie die relevant kan zijn? Neem dan contact met ons op. Informatie of beelden met ons delen, kan ook volledig anoniem via onderstaande contactmogelijkheden.