Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Vijftal aangehouden in havengebied

Laatst gewijzigd op:

Nieuwdorp - Medewerkers van de politie en de Koninklijke Marechaussee hielden in de vroege ochtend van zondag 21 januari op de Europaweg-Zuid vijf mannen aan die verdacht rondhingen in het havengebied. Het gaat vermoedelijk om zogenaamde ‘uithalers’, die op zoek waren naar drugs. De verdachten zijn een 22-jarige Rotterdammer, een 24-jarige Amsterdammer, een 22-jarige man uit Capelle aan den IJssel en twee minderjarige jongens uit Lelystad (16 en 17 jaar oud).

Een politieauto in een zeehaven (archieffoto Politie)

Omdat de mannen niet konden uitleggen wat ze op het haventerrein deden, zijn ze aangehouden. Ze worden verdacht van het plegen van voorbereidingshandelingen. De auto waarin een aantal verdachten reden, is voor onderzoek in beslag genomen. Alle aangehouden verdachten zitten nog vast. De Zeehavenpolitie onderzoekt de zaak.

Wat zijn uithalers?

Uithalers zijn personen die op verschillende manieren toegang proberen te krijgen tot terreinen zoals containerterminals. Ze doen dit vaak in opdracht van een (criminele) organisatie. Ze moeten verdovende middelen, vaak cocaïne, uit zeecontainers die naar Nederland zijn verscheept halen en buiten het terminalterrein brengen. Vroeger kregen uithalers alleen een boete. En stonden ze soms al de volgende dag opnieuw in de haven. Om de steeds terugkerende uithalers te ontmoedigen, is er sinds 1 januari 2022 een uithalerswet. Met deze wet lopen mensen die vermoedelijk uithaler zijn het risico op een gevangenisstraf. Ook als ze geen drugs bij zich hadden toen ze gearresteerd werden. De douane, de politie en andere netwerkpartners werken nauw samen bij de aanpak van uithalers.