Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Twee verdachten bankpasfraude dankzij Handhaving aangehouden

Laatst gewijzigd op:

Prinsenbeek / Breda - Dankzij twee alerte handhavers zijn vrijdag 5 januari jl. omstreeks 18.15 uur op het Spinveld twee jongens (16 en 17 jaar) uit Breda aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij bankpasfraude. Een echtpaar uit Prinsenbeek had aan een van hen hun bankpassen met pincodes meegegeven. Zij waren gebeld door een zogenaamde bankmedewerker die hen vanwege skimming daartoe had opgedragen. De verdachten hadden 350 euro bij zich, die zij vermoedelijk kort daarvoor met een van de buitgemaakte passen hadden gepind.

Politie & handhaving - Stockfoto

Aangifte
Een 76-jarige vrouw uit Prinsenbeek heeft aangifte gedaan van fraude en diefstal. Zij en haar man werden vrijdagmiddag gebeld op hun huistelefoon door een zogenaamde bankmedewerker die hen waarschuwde voor skimming. Ze moesten hun pinpassen in een envelop doen. Die zou binnen een half uur worden opgehaald door een koerier. De oplichter gaf hun een code door die zij bij de koerier moesten checken. Rond 17.30 uur werd er aangebeld door een jongeman die inderdaad de juiste code gaf. Hierop hebben zij de passen aan hem meegegeven. Even later kwam een buurman aan de deur die vertelde dat die koerier ook bij hem aan de deur was geweest en dat het foute boel was.


Zonder helm 
Twee handhavers zagen rond 18.00 uur op de Lunetstraat een bromfiets rijden met twee jongens daarop. Een van de opzittenden droeg geen helm. Ze gaven een stopteken dat werd genegeerd. De opsporingsambtenaren zagen dat een van die jongens iets weggooide. Het lukte de BOA’s om de jongens op het Spinveld Lunetstraat staande te houden. Op de plek waar zij iets weggooiden werd een van de bankpassen van het Prinsenbeekse echtpaar aangetroffen. Bij de jongste verdachte werd in de rechterjaszak 350 euro aangetroffen, een bedrag wat net gepind was van de rekening van de slachtoffers. Dat geld is aan hen teruggegeven. De tweede banpas werd in de fouillering van een  van de aangehouden verdachten terug gevonden.  De politie doet nog verder onderzoek naar de persoon die het echtpaar gebeld heeft.   De twee aangehouden jongens worden aangemeld voor het programma Preventie met Gezag dat in de gemeente Breda draait en waarmee moet worden voorkomen dat zij uitgroeien tot criminelen.

Waarschuwing
De politie waarschuwt al geruime tijd voor bankpasfraude ook wel spoofing genoemd. Criminelen die vaak ouderen wijs maken dat er bankpasfraude gepleegd wordt. Ze laten hen een programma op de computer installeren waardoor ze online grote geldbedragen van de rekeningen halen en  / of laten handlangers de bankpassen met pincodes ophalen waarna bij geldautomaten gepind wordt. Banken vragen nooit om uw pincode en komen deze ook nooit ophalen. Als u of een van uw naasten toch slachtoffer wordt, sla dan snel via 112 alarm

 

 

 

 

Waarschuwing grootouders voor pinpasfraude
Waarschuwing voor bankpasfraude