Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Verdachte aangehouden op verdenking van cryptovalutadiefstal

Op woensdag 12 juni 2024 heeft de politie een man van 18 jaar uit Tiel aangehouden op verdenking van diefstal van cryptovaluta. De politie kwam de man op het spoor nadat hij zelf op woensdag 29 mei een melding bij de politie deed van bedreiging.

De man verklaarde dat hij en zijn familie bedreigd worden waarbij zelfs een poging tot ontvoering had plaatsgevonden. Van deze poging tot ontvoering is aangifte gedaan. Hierop is de politie een onderzoek gestart. Hiervoor is ook de mobiele telefoon van de man in beslag genomen.  In de telefoon zijn gegevens aangetroffen waaruit het vermoeden is ontstaan dat de man betrokken is bij diefstal van cryptovaluta. Hij is hiervoor aangehouden. De politie heeft een grote hoeveelheid cryptovaluta in beslag genomen.  Ook doet de politie nog onderzoek naar de poging tot ontvoering en of dit verband houdt met de verdenking van de cryptovalutadiefstal. 

Wat zijn crypto?

Cryptovaluta zijn een digitaal betaalmiddel: geld dat alleen virtueel bestaat. Met een cryptovaluta kan je zonder tussenkomst van een derde partij (zoals een bank) betalen. Bekende cryptovaluta zijn bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum. Cryptovaluta is, net als gewoon geld, kwetsbaar voor verschillende vormen van criminaliteit. Met name het anonieme en grensoverschrijdende karakter van crypto biedt kansen voor criminelen. Criminelen verdienen bijvoorbeeld cryptovaluta door afpersing, hacken of oplichting.

Online gevaren

Steeds meer van ons financiële leven speelt zich online af, dat weten criminelen ook. Criminelen spelen graag in op nieuwe mogelijkheden en het vertrouwen van mensen. Het advies is altijd alert te blijven met linkjes, codes of andere manieren om u ergens naar toe te leiden.

Het investeren in cryptomunten wordt de laatste tijd meer en meer gedaan. Dat zorgt er ook voor dat kwaadwillende zich erin gaan mengen. Mensen die snel geld willen verdienen en de nietsvermoedende investeerder achterlaat met de verliezen. Ook bij de handel in cryptomunten geldt, als een investering te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook.

  • Bekijk goed in welke munt je investeert en met wie je zaken doet. Vertrouw het niet als een onbekende munt in korte tijd enorm in waarde is gestegen.
  • Geloof niet te gemakkelijk grote winsten die beloofd worden.
  • De combinatie van tijdsdruk en investeren van een groot geld gedrag is zelden een goede combinatie.
  • Privé gegevens zijn privé, deel deze niet.