Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Hennepkwekerij ontdekt in Zwaanshoek

Het drugsteam van de politie in Noord-Holland heeft dinsdag 11 juni 2024 rond 07.05 uur in een loods aan de Bennebroekerweg in Zwaanshoek een hennepkwekerij ontdekt. In de loods werden ruim 1000 hennepplanten en 30 stekjes aangetroffen.

De politie heeft de hennepkwekerij ontdekt in samenwerking met de energieleverancier. In de loods vond de politie naast de hennepplanten ook apparatuur om de planten mee te kweken. Zowel de hennepplanten als de apparatuur zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd.
In de naastgelegen woning zijn twee verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de hennepkwekerij. Het gaat hier om een 47-jarige man en een 33-jarige vrouw, beide afkomstig uit de gemeente Haarlemmermeer. Beide verdachten zijn al eerder aangehouden geweest voor betrokkenheid bij meerdere hennepkwekerijen.

Risico’s
In de woning werd illegaal stroom afgetapt. Het energiebedrijf heeft de meter verwijderd en de stroomtoevoer stopgezet. Illegaal stroom aftappen is vaak het geval bij hennepkwekerijen en dit brengt de nodige risico’s voor omwonenden met zich mee. Kortsluiting of oververhitting kan bijvoorbeeld brand veroorzaken. Het is dus belangrijk dat u vermoedens van een hennepkwekerij meldt. Ruikt u een sterke hennepgeur bij u in de buurt? Ervaart u een constant zoemend of ronkend geluid van een luchtafzuiging? Dan kunt u best wel eens te maken hebben met een hennepkwekerij.

CO2 generator

In een van de kweekruimtes hing een CO2 generator. CO2 wordt gebruikt als gas dat hennepkwekers toevoegen in een ruimte om de planten sneller te laten groeien en waardoor hennepplanten meer en grotere toppen produceren. Het gebruik van CO2 kan ernstige gevolgen hebben. CO2 is kleur- en reukloos en is zwaarder dan lucht. Het gas bouwt op vanaf de grond en verdringt zuurstof uit een ruimte. Wanneer je dit inademt, kan je wel ademen maar komt er te weinig zuurstof in je longen waardoor je flauwvalt. Als je staand flauwvalt en op de grond beland, is de concentratie CO2 nog groter en is de kans op verstikking zeer groot.

Getuigenoproep
De politie is op zoek naar getuigen of mensen met informatie, die iets kunnen vertellen over deze hennepkwekerij en/of de mensen die erbij betrokken waren.

Vermoeden van hennepkwekerij in uw omgeving?
Denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Bel dan de politie via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Ook is het mogelijk om bij uw gemeente melding te maken bij het vermoeden van een hennepkwekerij.

2024086028

aangetroffen in de kwekerij