Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Explosie bij woning aan de Rosa Luxemburgstraat

In de nacht van woensdag 19 juni op donderdag 20 juni 2024 vindt er een ontploffing plaats bij een woning aan de Rosa Luxemburgstraat in Amsterdam-Zuidoost. De recherche is op zoek naar getuigen.

Rond 02.00 uur horen surveillerende agenten in de buurt een luidde knal. De agenten rijden direct in de richting van het geluid. Ter plaatse treffen ze geen verdachte(n) meer aan, maar wel een woning die aan de voorkant flink vernield is. De voordeur is er volledig uitgeblazen en de stoep ligt bezaaid met stukken hout en glas. Ook blijkt een geparkeerde auto in de buurt beschadigd te zijn.

Op het moment van de explosie waren er meerdere mensen in de woning aanwezig, waaronder minderjarigen. Niemand is gewond geraakt. Forensische Opsporing (FO) is direct een uitgebreid onderzoek gestart en komt graag in contact met getuigen.

Heeft u iets gezien of gehoord in de nacht van woensdag op donderdag rond het tijdstip van de ontploffing omstreeks 02.00 uur? Beschikt u over beeldmateriaal bijvoorbeeld afkomstig van sociale beveiligingscamera’s, videodeurbellen of dashcam’s in nabij geparkeerde voertuigen? Meld u zich dan via 0900-8844. Als u liever anoniem informatie doorgeeft, bel dan met 0800-7000. Via onderstaand tipformulier kunt u eventueel het beeldmateriaal uploaden.

Explosies

Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte - waar volop gewerkt en geleefd wordt - en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.

BVH 2024143915