Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Mede dankzij politiehond Rocco houdt politie twee verdachten aan

De politie heeft in de nacht van woensdag 5 op donderdag 6 juni 2024 twee Amsterdammers aangehouden. Het tweetal wordt ervan verdacht een 75-jarige Tilburgse te hebben opgelicht en bestolen. Dat gebeurde nadat ze eerst geprobeerd hadden om de vrouw via WhatsApp geld te ontfutselen. Diensthond Rocco zorgde er onder andere voor dat één van de verdachten, een 18-jarige Amsterdammer niet wist te ontkomen.

Stockfoto van een telefoon met daarop logo's van social media apps

De politie kreeg woensdagavond de melding dat iemand een 75-jarige Tilburgse had benaderd via WhatsApp. De verdachten deden zich voor als familielid dat dringend geld nodig had (zogenaamde vriend-in-nood-fraude). Op slinke wijze wisten ze de Tilburgse inderdaad geld te ontfutselen. Het slachtoffer had helaas te laat door dat ze was opgelicht en bestolen. Toen ze later op de avond opnieuw door de dieven werd benaderd voor een ‘extra bijdrage’ werd de politie gewaarschuwd. Die nam direct uitgebreide maatregelen.

Gewond na aanhouding door Rocco

Mede hierdoor konden politiemensen rond 01.30 uur op de Witbrantlaan West en in de Weerselostraat twee verdachten aanhouden. Eén van de verdachten ging er rennend vandoor. Om te voorkomen dat de man wist te ontkomen, zette een politiehondengeleider zijn diensthond Rocco in. Politiehond Rocco wist de vluchtende verdachte in de Weerselostraat tegen de grond te werken en ‘aan te houden’. De man, een 18-jarige Amsterdammer, raakte hierbij gewond en is na zijn aanhouding naar een ziekenhuis gebracht waar hij behandeld is aan zijn verwonding. 
Andere politie-eenheden reden ondertussen op de Witbrantlaan West een auto met daarin een vluchtende 22-jarige Amsterdammer klem en hielden hem aan. De auto waarin hij reed is voor onderzoek in beslag genomen.

Onderzoek loopt nog

De twee verdachten zitten vast. Het politieonderzoek is nog in volle gang. 
Ook wil de politie graag opnieuw waarschuwen voor deze en andere vormen van diefstal en oplichting. In ons werkgebied zijn op dit moment ook dieven actief die zich voordoen als nepagent en op die manier proberen mensen te bestelen van hun geld, pinpas en/of waardevolle spulletjes. Kijk voor meer informatie hierover ook hier.