Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Vijf aanhoudingen na twee explosies bij woningen in Zwanenburg

Laatst gewijzigd op:

Zwanenburg - In de maand maart vonden drie explosies bij woningen in Zwanenburg plaats. De eerste explosie was in de nacht van zaterdag 16 maart om 00.14 uur op de Marialaan. Afgelopen weekend vonden twee explosies plaats bij twee woningen aan de Amestelle. Op zondagnacht 24 maart om 02.00 uur en vanmorgen, maandag 25 maart, om 02.10 uur. De Districtsrecherche in Kennemerland doet onderzoek naar de incidenten in Zwanenburg en heeft vijf aanhoudingen verricht. Het gaat om jongens in de leeftijd van 15 en 17 jaar uit Rotterdam. Ze zitten in beperkingen.

Detailopname surveillancewagen

Bij de drie explosies werd explosief materiaal naar binnen gegooid en veroorzaakte een explosie in de woning. Niemand raakte bij de explosies gewond maar de woningen hebben aanzienlijke schade opgelopen. Het is nog niet duidelijk wat er precies tot ontploffing is gebracht.

Aanhoudingen
Een aantal uren na de explosie in de nacht van zaterdag op zondag 24 maart op de Amestelle, konden vier verdachten op heterdaad worden aangehouden. Zij zijn aangehouden op treinstation Haarlem Spaarnwoude en zitten op dit moment vast. Op maandagochtend 25 maart werd na wederom een explosie op de Amestelle de vijfde verdachte aangehouden. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Rotterdam. Hij werd na een zoekslag in de omgeving met onder andere een heli aangehouden op de Seevank in Zwanenburg

De vijf verdachten worden verdacht van betrokkenheid bij de explosie in de nacht van zaterdag op zondag 24 maart of in de nacht van zondag op maandag 25 maart. Ze worden woensdag 27 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris. Met deze aanhoudingen wordt wederom duidelijk dat bij de uitvoering van explosies steeds vaker minderjarigen worden ingezet. Een zorgelijke constatering die politie en Openbaar Ministerie helaas vaker zien.

Aanleiding
De districtsrecherche in Kennemerland doet intensief onderzoek naar de incidenten in Zwanenburg. De recherche houdt er rekening mee dat de aanleiding ligt bij een conflict in de criminele sfeer gericht op één persoon binnen een familie, waarvan nu onschuldige mensen/familieleden de dupe zijn geworden. “Onderzoek en contact met de slachtoffers wijst uit dat zij niks te maken hebben met het conflict. Zij hebben al jaren geen contact met de persoon om wie het lijkt te gaan. En weten ook niet hoe in contact te komen”, aldus de onderzoeksleider. De incidenten zorgen begrijpelijk voor een gevoel van onveiligheid bij buurtbewoners. Daarom organiseert de gemeente Haarlemmermeer dinsdagavond 26 maart een bewonersavond voor omwonenden die daarvoor een uitnodiging krijgen. De politie zal daarbij aansluiten. Politie en Openbaar Ministerie werken verder hard aan het nemen van maatregelen. Daar later meer over. De recherche zet het onderzoek voort en sluit meer aanhoudingen in dit onderzoek niet uit.

Melden helpt!
Heeft u iets verdachts gezien of gehoord in de nachten van zaterdag 16 maart, zondag 24 maart en maandag 25 maart? Weet u wie hierbij betrokken zijn? Of heeft u informatie over (de achtergronden van) deze incidenten? Neem dan contact op met de politie via 0800-6070 of via bijgaand tipformulier. Mocht u het eng of spannend vinden om te melden dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of van het Team Nationale Inlichtingen (088-6617734). Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever te allen tijde te beschermen.

Ziet u een verdachte situatie bel dan altijd 112!

2024056180 / 2024062455 / 2024063033