Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Verdachten van vuurwapenbezit- en handel aangehouden

Dinsdagmiddag zijn op de Abraham Kuyperweg in Dordrecht twee jongens aangehouden op verdenking van vuurwapenhandel. Het gaat om een 16-jarige en 18-jarige jongen, beiden uit Dordrecht. Bij de aanhoudingen zijn drie echte revolvers aangetroffen.

Aanhouding stockfoto

In een lopend politie-onderzoek kwam informatie naar voren dat de 18-jarige Dordtenaar zich mogelijk met handel in vuurwapens zou bezig houden. Hij werd dinsdagmiddag even voor vijf uur ’s middags op straat aangehouden. Hij had drie echte vuurwapens bij zich. De 16-jarige Dordtenaar die bij hem was is eveneens aangehouden. Omdat de jongen bij zijn aanhouding niet luisterde naar de instructies van de agenten en mogelijk in het bezit kon zijn van een vuurwapen, is bij zijn aanhouding een waarschuwingsschot gelost. Zijn rol wordt onderzocht. De politie doet nader onderzoek naar de herkomst van de vuurwapens en eventuele andere betrokkenen. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht of deze jongeren de vuurwapens moesten verhandelen voor criminelen. In dat geval zou er sprake kunnen zijn van criminele uitbuiting. Criminelen gebruiken daarbij anderen, vaak kwetsbare jongeren, om de risicovolle taken uit te voeren voor slechts een schijntje van het geld dat zij ermee verdienen. De uitvoerders lopen grote kans om gepakt te worden, maar zij overzien vaak de gevolgen niet.

Criminele uitbuiting
Bij criminele uitbuiting worden slachtoffers gedwongen strafbare feiten te plegen. Dwang is daarbij een breder begrip dan hoe het traditioneel gebruikt wordt. Die ‘dwang’ hoeft niet persé geweld, bedreiging of chantage te zijn.  Er kan ook sprake zijn van een bepaalde afhankelijkheid of vertrouwensband. Ook als uitvoerders de klus vrijwillig doen maar voor een klein bedrag terwijl ze enorme risico’s lopen, is er sprake van uitbuiting.