Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Politie beëindigt bezetting bij UvA-gebouw

Gepubliceerd op:

Amsterdam - Sinds 11:00 uur vanmorgen was de politie aanwezig op het terrein van het universiteitsgebouw op het Roeterseiland. We waren daar om te zorgen voor een veilig verloop van de demonstratie.

De aangekondigde demonstratie startte rond 11.00 uur op het terrein van de campus aan het Roeterseiland, de politie was hier aanwezig om te zorgen voor een veilig verloop van de demonstratie. Deze demonstratie was rond 14.00 uur ten einde. 
Enkele honderden demonstranten hebben zichzelf daarna toegang verschaft tot het universiteitsgebouw. Zij brachten verschillende vernielingen aan waarop de UvA uiteindelijk aangifte deed van vernieling en lokaalvredebreuk. De politie heeft vervolgens het pand afgesloten zodat niemand meer het pand kon betreden. Tientallen demonstranten die zich onveilig voelden en in het pand aanwezig waren, wilden vrijwillig naar buiten. Hierop heeft de mobiele eenheid deze demonstranten naar buiten begeleid. Zowel het bestuur van de universiteit als de politie vorderde de aanwezige actievoerders meermaals om het pand te verlaten. Hierbij kregen zij alle tijd en mogelijkheid om vrijwillig en zelfstandig het pand te verlaten.

Geweld door politie

Buiten het universiteitsgebouw was het af en toe rumoerig. Niet alle demonstranten voldeden aan de vorderingen van de politie of zochten juist de confrontatie. Hierop is er geweld gebruikt door de politie. Voordat er wordt overgegaan op geweld waarschuwt en vordert de politie meerdere malen. Tijdens de actie heeft de politie nog geen verdachten aangehouden. Op dit moment loopt er een opsporingsonderzoek naar de openlijke geweldplegingen en vernielingen. De politie sluit aanhoudingen daarom ook niet uit.