Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Amsterdammer (23) aangehouden als vermoedelijke gebruiker achter chat-account 'Klaas Vaak'. Onderzoek naar reeks explosies in Alkmaar.

Noord-Holland – De politie heeft woensdag 22 mei een 23-jarige Amsterdammer aangehouden. Hij wordt ervan verdacht de man achter het chat-account ‘Klaas Vaak’ te zijn. Met deze aanhouding denkt de recherche dat op zijn minst een van de belangrijkste tussenpersonen is opgepakt, die betrokken zijn bij de reeks explosies in Alkmaar.

Huiszoeking
Bij een doorzoeking van een woning in Amsterdam werden 294 zogenaamde ‘Cobra’s’ gevonden en inbeslaggenomen. Het is bekend dat dit levensgevaarlijke zware vuurwerk, met grote explosieve kracht, vaak bij aanslagen op woningen wordt gebruikt.

Opsporing Verzocht
Op dinsdag 7 mei werd in Opsporing Verzocht en later ook in Bureau NH, aandacht besteed aan de reeks explosies in Alkmaar. In dit onderzoek werd vorige week woensdag een 19-jarige Amsterdammer aangehouden. Hij wordt verdacht de gebruiker te zijn van het chat-account ‘Willem K’ en zit nog vast. In dit onderzoek zijn inmiddels 17 verdachten aangehouden.

Criminele netwerken 
In Opsporing Verzocht en Bureau NH gaf de politie, twee weken terug, uitleg over de hiërarchie binnen dergelijke criminele netwerken. De opdrachtgevers, die aan de top staan, blijven vaak buiten schot. De uitvoerders zijn over het algemeen jongens tussen de 14 en 20 jaar oud. Zij zijn gelokt met beloofde beloningen, meestal variërend van 1.500 tot 2.000 euro, maar in de praktijk krijgen ze vaak niet of veel minder betaald.

Tips blijven welkom
Wij danken iedereen voor het meedenken. Informatie blijft welkom. Neem contact op met de politie via 0800-6070 of met Team Nationale Inlichtingen via 088-6617734. Liever anoniem informatie doorgeven? Bel dan 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Vermeld hierbij: onderzoek Klaver.