Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Productielocatie voor synthetische drugs aangetroffen

In een bedrijfspand naast een bedrijfsruimte aan de Oude Roderweg in Heerlen heeft de politie donderdagmorgen een productielocatie voor synthetische drugs aangetroffen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Alle aangetroffen materialen zijn in beslag genomen.

Na een tip dat er mogelijk een ‘drugslab’ op deze locatie aanwezig was startte de politie een onderzoek. Er was niemand in de ruimte aanwezig en er zijn geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het flexteam opsporing van politie Limburg en de productielocatie wordt ontmanteld door het team Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). Dit team is gespecialiseerd in het ruimen van drugslabs en het werken met gevaarlijke stoffen. Er werden benodigdheden voor de productie van amfetamineolie aangetroffen. Ook trof de politie jerrycans met afvalstoffen aan. Uit het eerste onderzoek blijkt dat er vermoedelijk ook sprake is van milieuovertredingen door afvalstoffen te lozen in het milieu. Op het moment van de controle werd er niets geproduceerd.

Omwonenden
Vaak wordt de politie getipt op drugslabs, bijvoorbeeld door omwonenden of voorbijgangers. Mensen in de buurt zijn erg belangrijk als het gaat om het signaleren van drugslabs en het delen van informatie met de politie. Drugslabs zijn te herkennen op verschillende manieren. Op een productielocatie zie je vaak een ingang waar grotere voertuigen (bestelbussen) naar binnen kunnen, zodat ze onopvallend in- en uit- kunnen laden. Vaak gebeurt dit op vreemde tijdstippen, bijvoorbeeld in de nacht. Ook zie je vaak dat er gesjouwd wordt met jerrycans of vaten. Een drugslab kun je ook ruiken, vaak komt er een chemische lucht vrij en ruiken mensen oplosmiddelen. Om te voorkomen dat mensen dit ruiken dichten criminelen kieren en ramen vaak met purschuim. De productieplaats is meestal goed afgeschermd en de inkijkmogelijkheden vaak geblindeerd. Bij een drugslab hoor je vaak een voortdurend zoemend, brommend geluid.  

Groot risico
Drugslaboratoria en opslagplaatsen zijn een groot risico in woonwijken en op bedrijfsterreinen. Niet alleen het productieproces, maar ook de opslag van chemische stoffen is gevaarlijk. Heeft u tips over de aanwezigheid van dit soort criminele activiteiten? Geef dit dan door aan de politie via het meldformulier op politie.nl of telefonisch via 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M.

 

Magazijn van de productielocatie voor synthetische drugs