Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Opsporingsonderzoek na rellen bij stadion Galgenwaard

De voetbalwedstrijd tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles is gisteren, zondag 26 mei, uitgelopen op rellen. Supporters belaagden de politie met fors geweld, waaronder stenen en ijzeren staven. De Mobiele Eenheid is ingezet om de openbare orde te herstellen. Er zijn gisteren twee verdachten aangehouden en de politie doet onderzoek om meer verdachten aan te houden. De politie roept publiek op om beelden van de rellen te delen.

De Mobiele Eenheid treedt op bij stadion Galgenwaard

Na de wedstrijd dreigden supportersgroepen elkaar op te zoeken. Toen de Mobiele Eenheid (ME) tussen beide groepen in ging staan om dit te voorkomen, werd bewust de confrontatie gezocht met de politie. Agenten werden belaagd en er werd onder meer gegooid met straatstenen, pionnen en fietsen. Relschoppers sloegen met ijzeren voorwerpen in op ruiten van voertuigen van de ME. Ook in en rond het stadion was het onrustig en werd het onveilig voor bezoekers. De burgemeester kondigde een noodbevel af. Om de situatie onder controle te krijgen heeft de ME charges uitgevoerd. Agenten gebruikten hierbij wapenstokken en surveillancehonden. Ook zijn waarschuwingsschoten gelost. Rond 23:00 uur was de orde in het gebied rondom het stadion hersteld.

Gewonden
Door de intensiteit van de rellen en de onrust die ontstond, zijn vermoedelijk omstanders gewond geraakt. Als gevolg van de confrontatie met relschoppers zijn meerdere politiemensen verwond. Eén van de agenten kreeg een steen op zijn helm en is met hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis. Er is aangifte gedaan door agenten over het geweld dat tegen hen werd gebruikt. Ook door het optreden van de politie zijn mensen gewond geraakt, onder andere doordat zij geraakt werden door een wapenstok. Ook is een persoon aangereden door een voertuig van de Mobiele Eenheid.

Verdachten
Gisteren zijn direct twee aanhoudingen verricht. Een 36-jarige man uit gemeente De Bilt en een 34-jarige man uit Nieuwegein zijn aangehouden voor betrokkenheid bij de rellen en het gooien met voorwerpen tegen politieambtenaren. De politie beschikt over videobeelden en is gestart met grootschalig opsporingsonderzoek. “De gebeurtenissen van afgelopen weekend waren zeer ingrijpend en in omvang ongekend. Het was een extreme geweldspiraal waarin nietsvermoedende voetbalfans, waaronder ook kinderen, en politieagenten terecht kwamen. Dat er agenten gewond zijn geraakt, is volstrekt onacceptabel.  Daarom zetten we stevig in om zoveel mogelijk verdachten op te sporen zodat ze strafrechtelijk vervolgd kunnen worden”, reageert politiechef Yvonne Hondema.

Beelden gevraagd
Het opsporingsonderzoek richt zich op het achterhalen van de personen die verantwoordelijk zijn de vernielingen en het geweld tegen de politie en omstanders. De hulp van het publiek is daarbij meer dan welkom. We vragen daarom iedereen die beeldmateriaal heeft dit te delen. Heb jij beelden of informatie die bij kunnen dragen aan het onderzoek? Deel die dan via het onderstaande tipformulier.  Het is ook mogelijk om te bellen met de opsporingstiplijn via 0800-6070. Anoniem melden kan ook via 0800-7000.