Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Driehoek Amsterdam: politie ontruimt Roeterseiland

De driehoek van Amsterdam heeft besloten om het UvA terrein te ontruimen vanwege erfvredebreuk. De UvA heeft de aanwezige personen maandagavond al gevorderd om van hun terrein te vertrekken maar daar werd geen gehoor aan gegeven. De ontruiming vindt plaats op het gezag van het Openbaar Ministerie.

mobiele eenheid, me, Foto: Korpsmedia politie

Burgemeester Halsema is namens de driehoek gaan praten met de bezetters van het terrein om ze te bewegen tot een compromis met de Uva. De burgemeester heeft daarbij benadrukt dat zij bij het bereiken van een compromis zou kunnen af zien van een-politie optreden. De toezeggingen van de UvA waren kennelijk niet voldoende om het protest af te breken. 

Het protest in deze vorm zorgde voor een zeer onveilige situatie, mede door de barricades waardoor hulpdiensten het terrein niet konden betreden. Bij een calamiteit zouden de activisten mogelijk zelf vast komen te zitten op het terrein. Rond 20.30 vond er een confrontatie tussen groepen plaats waarbij geweld en vuurwerk werd gebruikt. Ook werd er een vlag in brand gestoken. De bezetting kreeg daarnaast een gewelddadig karakter doordat later op de avond massaal stenen uit de grond werden gehaald. 

De aanwezige personen is herhaaldelijk, via oproepen door de politie, de kans geboden om vrijwillig te vertrekken.