Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Hoe blijf ik op de hoogte van mijn zaak en wat is MijnSlachtofferzaak?

Als u slachtoffer bent van een misdrijf kunt u aangifte doen en een strafzaak beginnen. Er kan dan veel op u afkomen. Er zijn verschillende manieren waarop u op de hoogte gehouden kan worden in dit proces, afhankelijk van uw situatie.

Hoe blijf ik op de hoogte van mijn zaak?

U bent slachtoffer geworden en wilt informatie krijgen over uw zaak. Als u een digitale bevestiging krijgt van uw aangifte, kunt u daarin vinden waar u de informatie kunt vinden. In steeds meer gevallen kunt u informatie terugvinden op MijnSlachtofferzaak.nl. Voor sommige delicten wordt u nog steeds geïnformeerd via MijnPolitie.nl. Op beide websites logt u in met uw DigiD.

Bent u slachtoffer geworden en wilt u persoonlijk contact? Dan is er het Slachtofferloket. Bij dit loket kunt u terecht met vragen over uw aangifte en het onderzoek dat daarop volgt. Als het onderzoek is afgerond, wordt de zaak vaak naar het Openbaar Ministerie (OM) gestuurd. Vanaf dat moment kunt u terecht bij het Informatiepunt Slachtoffers van het OM.

Bij ernstige delicten krijgt u een familierechercheur of een familieagent toegewezen. Zij houden u op de hoogte van ontwikkelingen in de zaak. 

Wat is Mijnslachtofferzaak.nl en hoe werkt het?

MijnSlachtofferzaak geeft overzicht in uw strafzaak. Verschillende organisaties werken samen om uw zaak te behandelen, zoals bijvoorbeeld de politie, het Openbaar Ministerie of Slachtofferhulp Nederland. Op de MijnSlachtofferzaak vindt u deze berichtgeving in één handig overzicht.

Ga naar MijnSlachtofferzaak en log in met uw DigiD. Op uw persoonlijke tijdlijn ziet u per betrokken organisatie de actuele stand van uw strafzaak. Dit geldt alleen voor zaken die zijn gestart op of na 1 februari 2020.

De informatie die u zoals terug kunt vinden op MijnSlachtofferzaak:

  • Op uw persoonlijke tijdlijn ziet u berichten over uw strafzaak of het contact dat u heeft gehad. Dit is te zien per organisatie die betrokken is bij uw zaak. Het nieuwste bericht staat bovenaan, zo kunt u makkelijk het overzicht bewaren.
  • In elk bericht wat u krijgt staan contactgegevens, zodat u rechtstreeks contact kunt opnemen als dat nodig is.
  • Wanneer u recht heeft op een schadevergoeding van de dader(s), dan vindt u hier ook informatie over de status hiervan.
  • U kunt hier uw rechten die u als slachtoffer heeft terugvinden en ook informatie over hulp en de diensten die de verschillende organisaties bieden.